Predstavljena monografija „Gornji Milanovac i njegova sela“

Gornji Milanovac – Muzej rudničko-takovskog kraja je u subotu u svečanoj sali Gimnazije “Takovski ustanak” predstavio monografiju “Gornji Milanovac i njegova sela” dr Slobodana Vučićevića.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Gornjomilanovčanima su o knjizi govorili predsednik opštine Dejan Kovačević, koji je istakao da će Opština uvek podržavati ovakve projekte, potom ju je ukratko predstavio v.d. direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić, koji je govoreći o konceptu dela „Gornji Milanovac i njegova sela“ istakao da su obrađena sva 63 naselja, počev od porekla naziva, prirodnih karakteristika, podataka o stočnom fondu, šumama, obradivim površinama i kulturama koje se gaje…O knjizi je dalje govorio Boško Lomović, književnik, kao i Borisav Čeliković, istoričar, podsetivši na značaj Srpskog etnografskog zbornika, koji je započeo naučno predstavljanje naselja. Istakao je potom da je ovu tradiciju nastavila edicija Hronike sela u kojoj su se našla i sela gornjomilanovačke opštine, a da knjiga “Gornji Milanovac i njegova sela” pripada Posebnim izdanjima ove edicije, koju danas objavljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Veče je završeno obraćanjem samog autora, dr Slobodana Vučićevića, koji je objasnio kakvi su motivi za objavljivanje ovakve studije o opštini Gornji Milanovac i koliko je dugo pripremao monografiju osvrnuvši se na svoje bogato iskustvo u oblasti šumarstva i ekologije, saopšteno je iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Autor se posebno zahvalio svim govornicima, i onima koji su omogućili da knjiga izađe, a to su kompanija “Metalac”, “Proleter” i privatna firma “RP“ iz Gornjeg Milanovca.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.