PREDSTAVLJENA STUDIJA,,GRAD ČAČAK,,

Представљена студија „Град Чачакˮ

 

Обимна студија под називом „Град Чачакˮ, чији су аутори др Светислав Марковић и др Илија Поповић, представљена је у петак, 17. децембра у Библиотеци. У програму су, осим ауторског тима, учествовали рецензент др Илија Мисаиловић, градски већник Милош Папић и библиотекар Биљана Раичић.

Ово капитално дело представља систематизовану хронологију Чачка, од првог помињања до важних догађаја у савременом животу града. Публикација садржи релевантне географске, демографске, привредне, културолошке, друштвено-политичке, просветне, здравствене и туристичке податке, као и приче о значајним личностима које су обележиле историјску, културну, научну, спортску и политичку сцену Чачка.

Књига je штампана у пуном колору и тврдом повезу са платном у златотиску, у тиражу од 130 примерака. Издавачи су Регионални центар за таленте Чачак и град Чачак, који је уједно и покровитељ овог издања. У име руководства града Чачка градски већник за културу Милош Папић је поздравио све присутне и захвалио ауторима на деценијском раду и труду.

Студију „Град Чачакˮ детаљно је представио рецензент др Илија Мисаиловић. Он је дао преглед коришћене литературе и архивске грађе коју су аутори користили и нагласио да ово издање има много шири значај од локалног. „Монографија припада групи врло вредних књига са бројним подацима који нас уводе у живот не само града Чачка, већ и 57 насеља који припадају овој административној целиниˮ, казао је Мисаиловић настављајући о географском положају, великом саобраћајном значају, индустријском развоју и демографској анализи Града на Морави, али и о неким мање познатим чињеницама.

Ауторски тим захвалио је Граду Чачку на подршци, јер је „после деценијског рада на монографији коначно уобличено и на свет издато ово капитално делоˮ. Књига је подељена у шест поглавља, а тематика сваког детаљно је обрађена са научно-истраживачког аспекта. Стил којим је публикација написана прилагођен је читаоцима готово свих узраста и образовних структура, па може бити полазиште многим младим истраживачима. Сви заинтересовани корисници могу потражити ово вредно издање у Завичајном одељењу Градске библиотеке. 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *