Preduzeće Rudnik obeležiće svoj dan: Rudari, naši tihi heroji slave svoj praznik

foto:contango.rs

Preduzeće Rudnik danas organizuje Dan otvorenih vrata i obeleževa Dan rudara Srbije. Zaposleni radnici sa porodicama i penzionisani radnici obići će objekte Jame i Flotacije uz prezentaciju mehanizacije i opreme.

Na proslavi će biti dodeljene jubilarne nagrade za zaposlene u preduzeću Rudnik za 10, 20, 30 i 40 godina rada i nagrade za najbolje rudare preduzeća Rudnik.

Na Sportskim terenima kolonije Rudnik od 12:00 do 15:00 časova će biti organizovana finalna sportska takmičenja. Od 12:00 do 18:00 časova je predviđeno takmičenje u kuvanju “Najbolji rudarski kotlić”.

Preduzeće Rudnik i flotacija „Rudnik“ se ubraja u pet najboljih primera privatizacije u Republici Srbiji po mišljenju studije NALED-a i USAID-ovog projekta održivog razvoja, kao i Ministarstva rudarstva i energetike, Privrede komore Srbije i Regionalne privredne komore.

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, koji je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

Rudari Senjskog rudnika na današnji dan počeli su štrajk, za devet dana izborili su se za bolji položaj, skraćenje radnog vremena i da se trojica njihovih kolega vrati na posao.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista. Za devet dana štrajka, rudari Senjskog rudnika su se izborili da se njihove kolege vrate na posao na posao, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje.

Rudari u Srbiji danas imaju beneficirani radni staž – na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Praznik će biti obeležen po rudnicima širom zemlje.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.