Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Prekogranična saradnja obuzdava pritoke Drine

Užice – Pritoke reke Drine znaju u sezoni padavina katkad opasno da zaprete, ne samo svom priobalju već i naseljima u drinskom slivu.

Reka Rzav koja se u Visegradu uliva u Drinu, foto: S.Jovičić

Kad nabuja planinska Kamišina kroz Mokru Goru, Rača prema Bajinoj Bašti, a Rzav ka Višegradu gde se spušta u Drinu, štete budu prilične, a stanovništvo primorano da čuva imovinu.

Da se takve poplave preduprede, tri lokalne samouprave iz dve države u Podrinju – iz BiH Višegrad, iz Srbije Užice i Bajina Bašta – udružile su snage i partnerski započele sprovođenje projekta “Uspostavljanje sistema odbrane od poplava u prekograničnom području Srbija-BiH“. Juče je u Užicu održana početna konferencija, uz učešće predstavnika lokalnih samouprava i nadležnih institucija.

Reka Drina u Višegradu, foto: S.Jovičić

Po rečima menadžera projekta Aleksandra Tasića, uspostavljanje sistema odbrane od poplava u prekograničnom području Srbije i BiH pripremano je u prethodne dve godine, posle čega su dobijena sredstva za finansiranje iz iz Programa prekogranične saradnje Srbija-BiH.

– U Mokroj Gori, Bajinoj Bašti i Višegradu naselja su imala velike probleme od tih poplava. Planirane aktivnosti podrazumevaju infrastrukturne radove na koritima reka Kamišine u Mokroj Gori, Rače u Bajinoj Bašti i Rzava u Višegradu. Kad projekat završimo biće uređeno korito reke Kamišine na dužini od oko 1,9 kilometara na 13 pozicija, uz sanaciju i rekonstrukciju ranije nastalih šteta u Mokroj Gori.

Plakat prekogranicnog projekta

U bajinobaštanskoj opštini urediće se deo na kome se reka Rača uliva u reku Drinu gde je u vreme poplava dolazilo do ozbiljnih problema zbog neuređenih obala. A u Višegradu će se uraditi betonska obaloutvrda u centru grada, gde su se ranije izlivale velike količine vode – objašnjava Tasić.

Po njegovim rečima, cilj je da se uspostave i podignu kapaciteti ove tri lokalne zajednice za reagovanje u slučaju vanrednih situacija. – To podrazumeva i formiranje tri jedinice civilne zaštite za reagovanje u vanrednim situacijama u sve tri opštine, zatim podizanje svesti donosilaca odluka u vezi s tim, kao i obuku poverenika u mesnim zajednicama gde se nalaze pomenuti vodotokovi – dodaje menadžer projekta.

Autor teksta: Branko Pejović

Politika 13. 12. 2017.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.