Prirodnost i iskrenost u doba bavljenja tuđom intimom

Arilje. – U vreme kad je većina više zainteresovana za tuđu intimu nego za svoju realnost, poezija Dubravke Matović podseća na prirodnost, iskrenost, pa i naivnost, što se naglašava i koncepcijski odabranim naslovom njene knjige “Mleko“.

Dubravka Matović i Bojan Marković na promociji knjige Mleko u Arilju, foto privatna arhiva

Ovo je, pored ostalog, rečeno na otvorenoj pozornici kod hrama Svetog Ahilija u Arilju na nedavno održanom predstavljanju pomenute Dubravkine knjige. Ariljska biblioteka izdavač je te zbirke i organizator promocije. Sa pesnikinjom je o “Mleku“ i poeziji ovde razgovarao pesnik Bojan Marković, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, a poetsko veče je u ime biblioteke otvorila Ivana Stjepanović.

Pesme Dubravke Matović nastajale tokom dužeg niza godina, čulo se ovom prilikom, detaljnom autorskom obradom prodisale su u ovom izdanju kao celina pristupačna različitim čitaocima. Pesnikinja inteligentnim, nekad vrcavim i oštrim stilom ukazuje na kulturu u kojoj je “pakovanje“ bitnije od suštine i istine, te upućuje kritiku pasivnom stavu prema svetu. Po oceni Bojana Markovića, tom knjigom i njenom recepcijom u književnim krugovima Dubravka Matović je zauzela mesto među značajnim i priznatim pesnicima.

Arilje, foto S.Jovičić

Ova pesnikinja laureat je Festivala poezije mladih u Vrbasu za 2006. godinu, a poezija joj je redovno zastupljena u književnim časopisima zemlji i inostranstvu, kao i na festivalima. Dubravka je profesorka književnosti, urednica književnog programa festivala ARLEMM. “Mleko“ je treća njena knjiga, o kojoj su svoje mišljenje izrekli pesnici i književni kritičari Milica Ćuković, Jelena Marićević, Milan Ružić, Milijan Despotović, Nikola Živanović i drugi.

Toj prijatnoj večeri poezije kod drevnog ariljskog hrama prisustvovao je značajan broj ljubitelja poetske reči. Svako ko se odazvao pozivu da dođe imao je priliku da odabere svoju “pilulu“ u kojoj se umesto klasičnog leka nalazio neki od stihova Dubravke Matović: “Biti lasta“, “Učiti od mleka“, “Mir čoveka ipak izvire iznutra“, “Duša je najveća ljudska šupljina“, “Šta bi leptir više od letenja“…

Crkva Sv. Ahilija u Arilju, foto S.Jovičić

Ovde je na opštu pohvalu, kao i na veliku zahvalnost pesnikinje, naišao gest ariljske biblioteke koja je krajem prošle godine objavila knjigu “Mleko“. Na kraju promocije pročitan je izvod iz teksta profesora Obrada Stevanovića, koji je po čitanju pomenute zbirke osetio potrebu da zapiše svoje utiske.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *