PRIZNATA NOVA SORTA ŠLjIVE STVORENA U INSTITUTU ZA VOĆARSTVO U ČAČKU

Višedecenijski, kontinuirani oplemenjivački rad u Institutu za voćarstvo u Čačku na stvaranju novih sorti kontinentalnih vrsta voćaka prilagođenih uslovima umereno-kontinetalne klime, rezultirao je priznavanjem još jedne nove sorte šljive, koja je ispitivana pod oznakom hibrida 14/21. Ovo je 18. sorta šljive stvorena u Institutu.


Hibrid šljive 14/21 je nastao planskom hibridizacijom, ukrštanjem sorte Kalifornijska Plava i Rut Geršteter. Na oplemenjivanju, selekciji i ispitivanju hibrida dobijenih iz navedene roditeljske kombinacije sorti, radili su saradnici Instituta: dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana A. Paunović i dr Rade Miletić, koji su i autori, odnosno oplemenjivači novopriznate sorte.

Nova sorta se odlikuje umereno bujnim stablom retke krošnje. Prema vremenu cvetanja pripada grupi ranih sorti, samobesplodna je i zahteva prisustvo drugih sorti oprašivača u proizvodnim zasadima. Rađa umereno i redovno. Plodovi sazrevaju rano, tokom druge dekade jula, krupni su, prosečne mase 80–90 g, okruglastog oblika, ljubičasto plave boje pokožice. Nije osetljiva na prouzrokovače plamenjače i rđe, tolerantna je na virus šarke šljive.

Nova sorta šljive je ranog vremena sazrevanja, odličnog kvaliteta ploda koji je namenjen za upotrebu u svežem stanju. Imajući u vidu vreme zrenja, kvalitet, organoleptičke osobine i krupnoću plodova, koji se sve više traže kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, očekujemo da će ova sorta zauzeti značajno mesto u zasadima šljive u našoj zemlji i Evropi.

Institut za voćarstvo Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *