PROGRAM DOMA KULTURE ČAČAK

ПОНЕДЕЉАК, 11. ОКТОБАР У 20,00

Монодрама „НЕНАПИСАНА ПИСМА

Градско позориште Чачак у сарадњи са FAME Solutions представља монодраму ‘Ненаписана писма по истоименом тексту Милкице Милетић о животу славне сликарке Надежде Петровић, о њеним емотивним и уметничким недоумицама, положају уметника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима.

Надежду игра Вања Милачић, глумица Народног позоришта у Београду, док адаптацију текста и режију потписује Наташа Радуловић. Сценографију је урадила Марија Лукић Shabby Chic Design, костим Марта Чкоњевић, а оригиналну музику написала је Ана Крстајић. Дизајн постера и пратећих елемента Ана Крбањевић.

Продукцију монодраме подржали Град Чачак, Туристичка организација Чачка, Дом Културе Чачак, Уметничка галерија Надежда Петровић и Национална платформа Србија Ствара.

(Велика сала)

ЧЕТВРТАК, 14. ОКТОБАР У 19,30

Представљање књиге “НЕБО, ТАКО ДУБОКО“ Весне Капор

Нова књига Весне Капор објављена је у 113. Колу СКЗ, која као установа ове године обележава 130 година постојања. Поднаслов романа је “Писма за Тару“. Прича тече као испреплетани низ писама, сећања, слика и емоција упућених Тари Сеници, младој, прерано преминулој девојци.

О књизи говоре др Владимир Димитријевић и ауторка.

(Клуб Дома културе)

ПЕТАК, 15. ОКТОБАР У 19,30

ПРЕПОЗНАЈ ПТИЦУ – предавање

Птице су љубав. Птице су инспирација. Птице су радост, нежност, покрет, песма. Птице су једноставне и савршене, и зато им се дивимо. Међутим, птице нестају пред нашим очима. Како бисмо сачували то непоновљиво природно благо од кога зависи и наш опстанак и бољитак, морамо им помоћи. Али како помоћи птицама ако их не распознајемо? Људи чувају само оно што воле, воле оно што разумеју, а разумеју оно што познају.

Богато природно окружење у коме данас у Србији живимо основ је за развој друштва и заједничко благостање нас људи. Истовремено свесни смо чињеница да многа богатства попут руда, вода, земљишта, ваздуха и шума немилице трошимо и неповратно губимо. Немудро коришћење ресурса није заобишло ни живи свет који је данас, више него икада, на удару урбанизације, развоја саобраћаја и енергетике, пољопривреде, загађења и других видова угрожавања.

Гост – МИЛАН РУЖИЋ, председник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Фото: приватни архив Милана Ружића.

(Клуб Дома културе)

ЧЕТВРТАК, 28. ОКТОБАР У 20,00

Опера ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА (Кристоф Вилибалд Глук)

Солисти, Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду извешће најпопуларније Глуково дело, оперу Орфеј и Еуридика, засновану на античком миту о трагичној љубави која одише „племенитом једноставношћу“ и у музици и у драми.
Орфеј је био митски певач и песник. Његова жена, нимфа Еуридика, умрла је од уједа змије недуго пошто су се узели. Орфеј је био толико скрхан да је одлучио да сиђе у доњи свет не би ли успео да је врати. Зачаравши их својом лиром, дозволили су му да Еуридикину душу изведе на светлост дана и тако је оживи, али под условом да се ниједном не окрене за њом пре него што изађу. Збуњен и под притиском, не препознајући Еуридику у саблазни чије је кретање осетио иза себе, ипак се окренуо и тако други пут изгубио своју вољену…

(Велика сала)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *