Promocija knjige „Skice za plovidbu” Nikole Popovića

Čačak – U utorak, 10. decembra u 19:30 časova, u Maloj sali Doma kulture, biće održana promocija knjige „Skice za plovidbu” Nikole Popovića. Na promociji će govoriti italijanista i pisac Nikola Popović i novinar Dušan Darijević.

Foto: Borjan Čamo

Iz pogovora Vladimira Perića:

Drugu (putopisnu) knjigu Nikole Popovića „Skice za plovidbu” možemo opisati kao stilski slojevito, faktografski razuđeno ali celovito štivo, kao geonarativni književni pazl. Geoprostor Popovićevih putopisnih meandriranja je širok i kreće se od Afrike, Severne Amerike do Evrope, koja je ciklično, za „Skice za plovidbu”, njeno polazište ali i ishodište. Kormilar putopisnog krstarenja poseduje detinju radoznalost, otvorenost i čovekoljublje, što ga dovodi u vezu sa retkim i dragocenim ljudima, na kom god meridijanu i pareleli bio. Poseban senzibilitet putopisac gaji prema kulturološkim spojevima: istorijsko-političkim, gastronomskim, muzičkim i vrlo precizno ali sa dušom zalazi u tumačenja istih, bez obzira da li se nalazi u Gani, Nju Orleansu ili u Lisabonu. Slikar puteva sa dosta etnički hibridizujućih opisa nije proračunat: njegov čamac bezinteresno ali zainteresovano klizi kroz tekst i baš u toj kreativnoj opuštenosti on je u stanju da uhvati detalj i da ga u svoj svojoj jednostavnosti opiše. Zato su ove skice dragocene a plovidba unikatna. Sa prvencem, „Pričama iz Libana”, ova knjiga održava tesan kontinuitet, kako u stilu, tako i na ravni poetičke intratekstualnosti i intermedijalnosti. Popovićeva putopisna proza zahteva komparativno-estetički zainteresovanog čitaoca.

Biografija:

NIKOLA POPOVIĆ (Sarajevo, 1979), italijanista po struci, bavi se istraživanjem savremene italijanske proze. Predaje italijanski jezik na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Objavio je prevode knjiga „Etorea Mazine”, „Simone Vinči”, „Valerije Parele” i brojne prevode italijanskih pisaca u književnim časopisima. Autor je kritičkih ostvrta iz oblasti filma, pozorišta i književnosti, putopisa i reportaža iz Togoa, Gane, DR Kongo i drugih zemalja. Objavio je knjige putopisne proze: „Priče iz Libana” (Centar za kulturu „Gradac”, Raška, 2016) koja je dobila nagradu Akademije „Ivo Andrić” za putopisnu knjigu i povezivanje kultura, te „Skice za plovidbu” (Agnosta, Beograd, 2019). Prevođen je na engleski i makedonski jezik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Bosanska vila” u Sarajevu.

PressLider / Dom kulture Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.