Promocija Šarganske osmice

Osim voznih karata za krstarenje „ćirom“, u Mokroj Gori najtraženiji su – teletina i kupus. Ukusima srpske kuhinje nisu odoleli ni Japanci.
Brojni turisti iz zemlje izlazećeg sunca, među najmilijim uspomenama koje nose kući su teleći gulaš i salata od kiselog kupusa.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

– Najčešći meni za koji se opredeljuju je dobro zaljućen teleći gulaš, garniran pireom ili barenim krompirom, pre koga obično pojedu mešanu salatu. Na kraju zaslade pitom od višanja. Oduševljeni su i puni hvale na obrok – priča za „Blic“ Željko Brković, šef motela „Šarganska osmica“.

Sledeće omiljeno na meniju Japanaca je sarma koja se služi uz čorbu „jajarušu“, ćevape, mešanu i voćnu salatu.

– Za razlik od gulaša koji sliste do zadnje zalogaja, od dve sarme pojedu obično jednu, od pet ćevapa u tanjiru ostanu tri – kaže Brković.

Na proputovanju kroz Balkan u Mokru Goru je navratila grupa od 20 Japanaca.

– U Zagrebu smo jeli punjenu papriku, u Prizrenu ćevape, ali ništa bolje nismo probali od vašeg kiselog kupusa. Takvo jelo kod nas ne postoji – prenosi gošća Midori Murakami.

Kad posredstvom turističkih agencija ugovaraju dolazak u Mokru Goru, Japanci insistiraju da im se dostave fotografije svih delova menija srpske kuhinje. Supu naručuju vrelu, pirinač dobro kuvan, jela neslana i nezačinjena. Zahtevaju da im obroci budu što manji.

– Primetili smo da posle svakog obroka svi do jednog odlaze u toalet, sve dok nismo shvatili da nakon jela obavezno peru zube – priča Aleksandra Milutnović, glavni organizator za ugovaranje i promociju „Šarganske osmice“.

Na biletarnicama „Šarganske osmice“ u junu je prodato 9.120 karata. Trećinu od njih kupili su stranci. Ugostitelji su već navikli na kulinarske afinitete stranaca.

– Nemci, Italijani i Grci najviše vole pečenu teletinu, Rusi i Česi jagnjetinu, Poljaci potaž od povrća, leskovačku mućkalicu i baklave, Skandinavci dimljene riblje filete. Skoro smo imali grupu iz Tajlanda koja je tražila morsku ribu, ali su morali da se zadovolje domaćom pastrmkom. Slovenci, Bugari i Rusi najželjniji su šljivovice i dunjevače, – prepričava Željko Brković.

Uveden i treći polazak na Šarganskoj osmici

Pored dva ustaljena, sa polascima u 10.30 i 13.30, na Šarganskoj osmici, zbog unapred najavljenih dolazaka, u redovan red vožnje uveli su i voz koji iz mokrogorske stanice kreće u 16.10. Za subotu i nedelju vozne karte rezevisale su dve grupe od po 50 Poljaka.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.