PROMOVISAN PRIRUČNIK ZA ŠKOLSKE BIBLIOTEKARE

Представљен Приручник за школске библиотекаре у Великој Плани

Приручник за школске библиотекаре „Библиотечке компетенције за XXI векˮ представљен је у четвртак, 14. октобра у Библиотеци „Радоје Домановићˮ у Великој Плани. Издавач ове публикације је Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ, а објављена је крајем 2019. године. О Приручнику су говорили аутори из чачанске Библиотеке Дубравка Илић и др Богдан Трифуновић, који је и уредник издања, и Биљана Лукић, школски библиотекар ОШ „Милица Павловићˮ у Чачку. Један од аутора који је у многоме допринео да ово важно штиво за школске библиотекаре угледа светлост дана је и просветни саветник Школске управе Чачак Данијела Ковачевић Микић. Иако није била присутна на представљању публикације пружила је свесрдну подршку у координацији ове промоције.

Актуелне библиотечке и просветне теме окупиле су двадесетак библиотекара основних и средњих школа из Велике Плане и Смедерева, директора Народне библиотеке Смедерево која је и матична установа за Подунавски округ, као и директора и запослене из Народне библиотеке „Милутин Срећковићˮ из Смедеревске Паланке.

Садржај Приручника представио је др Богдан Трифуновић, а о правилима библиотечко-информационе струке и креативним могућностима школских библиотекара говориле су Дубравка Илић и Биљана Лукић. Успешна промоција прерасла је у трибину на тему положаја школских библиотекара и механизама унапређења њиховог статуса у складу са постулатима савремене библиотечке струке и образовног процеса који се одвија у школама. Присутнима су библиотечко-информациони стручњаци из Чачка дали препоруке за што успешнију сарадњу са надлежном матичном службом и њиховом библиотеком, као и Народном библиотеком Србије, указујући на важност струковног повезивања под окриљем ДШБС и Библиотекарског друштва Србије. Такође, аутори Приручника пружили су и конкретне одговоре, али и предлоге за свакодневне активности библиотекара. Стога ће се на обострано задовољство ово драгоцено штиво већ наредних дана наћи на полицама поменутих јавних и школских библиотека.

Програм је одржан у пријатном и наменском простору за програме Библиотеке домаћина, уз посебно гостопримство колектива ове установе културе.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.