RASPISAN TENDER ZA VIDIKOVAC NA KABLARU

Turistička organizacija Čačak raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju staklenog vidikovca Kablar.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, vidikovac će biti izgrađen na delovima dve katastarske parcele u Rošcima, na području Ovčarsko kablarske klisure sa 2. stepenom zaštite prirode koje je planirano za razvoj turizma i sportsko-rekreativne infrastrukture.

Od projektanta se traži da izradi idejno rešenje i idejni projekat, kao i projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova.

Tehničkom dokumentacijom je potrebno definisati uređenje prostora površine 1.000m², pristup objektu i platoima na kojima treba planirati otvorene uređene površine i zatvoreni objekat vizitorskog centra sa info pultom i kafeom, sa kojih se može sagledati predeo izuzetnih odlika sa značajnim prirodnim, esteskim i kulturnim vrednostima Ovčarsko-kablarske klisure.

Maksimalna zatvorena površina objekta vizitorskog centra biće 200m². Poželjno je da materijalizacija objekta omogući maksimalnu sagledivost i doživljaj prirode. Krov objekta predvideti kao ravan sa mogućnošću formiranja prostora za sedenje posetilaca.

Početni plato biće smešten niz greben na 879 metara nadmorske visine.

U blizini gornjeg platoa grebena predvideti vizitorski centar u okviru koga je kafe i info pult.

U okviru centralnog platoa – vidikovca predviđene su ekstenzije koje treba da budu postavljene konzolno iznad ponora padine, sa staklenim podom koji omogućava da se stekne utisak boravka u fluidnom prostoru. Konzolni platoi izvan gabarita stene nalaziće se na 874.30 metrara nadmorske visine.

Platoe vidikovca i druge parterne površine opremiti adekvatnim urbanim mobilijarom i rasvetom koja treba da doprinese posebnom estetskom utisku i prijatnom ambijentu.

Od vizitorskog centra predvideti kretanje stazom koja vodi do nižih platoa, koji treba da su postavljeni kaskadno tako da prate prirodni pad terena na različitim kotama.

U planu je i gradnja biciklističkih i planinarskih staza.

Prilikom gradnje koristiće se prirodni materijali – staklo, prirodni kamen, drvo…

Tender je otvoren do 7. februara.

E-kapija

foto..Epicentarpress i Dejan Krsmanović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *