Regionalna tribina u hotelu Aveny : “ŠVAJCARAC – BANKARSKA KLOPKA“

Uruženje gradjana za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija, poziva gradjane i stručnu javnost da dodju na Regionalnu Tribinu “ Švajcarac – bankarska klopka” koja će se održati u hotelu Aveny u petak, 23. februara, od 18 do 20 časova  i saznaju više o tome i temama:

Koja su prava i obaveze korisnika kredita i kako se zaštititi od nezakonite prakse banaka?

Indeksacija kredita i njihova pravna neodrživost

Koji su obavezni dokazi na sudu?


Oko 37 000 porodica u Srbiji ima dugoročni hipotekarni kredit u švajcarskim francima što je mnogo više nego što pokazuju zvanični podaci koji obuhvataju samo 60% stambenih kredita koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Pre desetak godina su se banke agresivnim reklamiranjem utrkivale koja će pre privući mlade ljude u svoje ekspoziture mameći ih emocijama da izadju iz podstanarstva i budu svoj na svome, predstavljajući kredite indeksirane u švajcarskim francima kao neodoljiv bankarski proizvod, sa manjom kamatom i sigurnom valutom.

Deset godina kasnije, uprkos redovnoj otplati dupliranih anuiteta, korisnici su dužniji nego na početku otplate.

Krivac za stalno uvećavanje glavnice i anuiteta kredita je indeksacija, odnosno korišćenje Plana otplate u stranoj valuti kao jedinog merodavnog faktora o stanju kredita, bez obzira na stvarno primljeni novac i plaćanje od strane korisnika.

Sudovi Irske, Španije, Italije, Francuske, Rumunije, Madjarske i Grčke su stavili van snage indeksaciju kredita kao nepoštenu i istakli da se ne radi o običnim kreditima, već o složenom finansijskom proizvodu sa izuzetno velikim rizicima, o kojima banke nisu informisale potrošače prilikom ugovaranja kredita. U aprilu 2017.godine stupila je na snagu optužnica zbog plasmana ovih kredita u Francuskoj, dok je u decembru 2017.godine apelacioni sud u Sloveniji doneo prvu pravnosnažnu presudu kojim je u ceo ugovor oglasio ništavim.

Dok nadležne institucije u Stategiji za rešavanje problematičnih kredita idu u smeru da se problem reši omogućavanjem prodaje problematičnih kredita raznim fondovima, građani koji imaju ove kredite imaju sasvim različitu strategiju – postupanje po pravnim propisima Republike Srbije i utvrđenje ništavosti indeksacije kredita.

Deindeksacija kredita u stranim valutama u Srbiji je jedino rešenje koje može zaustaviti dalje dužničko ropstvo. Osim što je takva mera potrebna građanima, privredi, državi, pa čak i bankama, ista je potpuno u skladu sa domaćim pravnim sistemom, koji od 1978.godine za korisnika kredita previđa samo dve obaveze – vraćanje primljenog novca i plaćanje kamate.

Za više informacija posetite www.chfsrbija.org

PressLider / CHF Srbija

Jedna misao o “Regionalna tribina u hotelu Aveny : “ŠVAJCARAC – BANKARSKA KLOPKA“

  • 22. februara 2018. at 20:35
    Permalink

    Hvala na sjajnom tekstu i najavi događaja. Nadam se da ćete biti tamo da izveštavate.

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.