Roditelji, radujte se sa svojom decom: SLAVIMO DETINJCE!

Iako nekome sa strane običaj vezivanja dece kaišem, gajtanom ili običnim kanapom može delovati čudno ili čak varvarski, reč je o predivnom narodnom verovanju i radosnom prazniku koji samo može da zbliži članove porodice.

Danas su Detinjci, narodni praznik koji uvek pada u treću nedelju pred Božić. Ovog jutra, još dok deca spavaju roditelji bi trebalo da im vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom.

Iako nekome sa strane običaj vezivanja dece kaišem, gajtanom ili običnim kanapom može delovati čudno ili čak varvarski, reč je o predivnom narodnom verovanju i radosnom prazniku koji samo može da zbliži članove porodice.

Nakon vezivanja, deca treba da poklone roditeljima neku sitnicu koju su još ranije pripremila. Ne mora da bude reč o velikom poklonu. Čin „otkupljivanja slobode“ je simboličan, pa mogu da posluže i bombone, orasi ili čokoladice.

Kada prime poklone roditelji odvezuju decu, pa svi zajedno mogu da se počaste, a deca dobijaju i dodatne darove.

ILUSTRACIJA

Ali nije reč o poklonima! Ovome ide u prilog i činjenica da se „vezuju“ čak i bebe u kolevkama, a i već odrasla deca pod uslovom da nisu udata ili oženjena. Vezivanje ima višestruku simboliku.

Ono predstavlja čvrste porodične veze – slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Takođe, reč je o prastarom ritualu kojim se pokazuje demonima da je u toj kući sve na svom mestu – „vezano“, i da nečastivi nemaju tu šta da traže.

Dakle, ne opterećujte se poklonima! Poenta je u ljubavi i prisnosti koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice.

Radujte se sa svojom decom! Srećni Detinjci

Izvor: Dnevno.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *