Roman Stiva Tešića prvi put na srpskom

Užice – Užička Narodna biblioteka, u okviru svog dvogodišnjeg projekta “Stojan Stiv Tešić – Užičanin iz Amerike“, upravo je ostvarila značajan poduhvat: ovde je prvi put na srpskom objavljen roman “Karu“ našeg oskarovca Stiva Tešića i preksinoć predstavljen u ovom čitalištu.

StivTesic, naslovna strana kataloga uzicke biblioteke

Reč je o delu objavljenom u NJujorku još 1998. godine (dve godine nakon Tešićeve smrti), koje je odmah naišlo na pozitivne kritike i novinske ocene da je “zajedljiv, urnebesan i veličanstven u svom prihvatanju neprijatne stvarnosti“. Tada je “NJujork tajms“ pisao da “u svom strahovito gorkom romanu “Karu“ Tešić razmišlja o zainteresovanosti Amerike za brzo i lako spasenje, kao i o ciničnom divljenju prema manipulatorima koji nam prodaju jeftine snove…“

Ovaj ugledni njujorški list ju je proglasio najzapaženijom knjigom 1998. godine. A ona je 2012. u Francuskoj prodata u 120.000 primeraka i tu svrstana među 25 najboljih knjiga za pomenutu godinu. Roman “Karu“ je objavljen na engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, italijanskom i holandskom, a sada evo i na srpskom. Prevela ga je Tatjana Milosavljević, lekturu uradila Ružica Marjanović, a recenziju napisala dr Lena Petrović, profesorka angloameričke književnosti i kulture na niškom Filozofskom fakultetu.

Roman Karu prvi put objavljen na srpskom, foto S.Jovicic

Kako se čulo na predstavljanju dela “Karu“ u užičkom čitalištu, za objavljivanje ovog romana na srpskom bilo je potrebno obezbediti sredstva za otkup autorskih prava, lekturu i štampanje. Kako projekat nije finansijski podržan na konkursima Ministarstva za kulturu, biblioteka je potražila druge izvore. U izdavanju joj je pomogao grad Užice, Poslovni klub Zapadne Srbije kao i nekoliko ovdašnjih preduzeća. – Nadamo se da ćemo romanom “Karu“ podstaći objavljivanje na srpskom i drugog Tešićevog romana “Summer Crossing“, kao i ostalih njegovih dela – istakla je na promociji bibliotekarka Dušica Murić, dodajući da je na srpskom jeziku do sada objavljeno pet drama Stiva Tešića, posebno istaknutog u pisanju filmskih scenarija: za scenario filma “Breaking Away“ 1980. je dobio Oskara.

Po rečima profesorke užičke gimnazije Ružice Marjanović, roman “Karu“ je svetkovina književnosti, izuzetno slojevit književni tekst o Solu Karuu koji se bavio prepravljanjem tuđih scenarija, umetničko pretvarao u komercijalno.

Promocija romana Karu u uzickoj biblioteci (Dusica Muric, levo, i Ruzzica Marjanovic), foto S.Jovicic

Recenzent romana dr Lena Petrović navodi da je roman “Karu“ krajnji u nizu vrhunskih ostvarenja koja su obeležila pozni period života Stiva Tešića. – Najpre uspešan pisac holivudskih filmskih scenarija koji o borbi za opstanak u američkim uslovima govori sa naklonošću doseljenika svesnog manjkavosti, ipak uverenog u moralno jezgro svoje nove domovine, Tešić se tokom šest poslednjih godina života vraća pozorištu kao prikladnijem mediju za novu, izoštreniju i nepomirljivu viziju savremene Amerike, odnosno globalnog postmodernog sveta – navodi Lena u recenziji naslovljenoj “Svedočanstvo umetnika u eri post-istine“, gde umesto zaključka o romanu “Karu“ pominje komentar Artura Milera: “Fascinatno delo, satirična kreacija puna mudrog gneva!“.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.