Ruski akademici slikali na Zlatiboru

Povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, umetnici iz pet država učestvovali na međunarodnom skupu

Stvaranje na likovnom simpozijumu Vukadinović na Zlatiboru, foto: S. Jovičić

Zlatibor – Umetnici iz pet država, među kojima su i članovi Ruske akademije umetnosti, stvarali su ovih dana na Zlatiboru u okviru sedmog međunarodnog likovnog simpozijuma “Vukadinović“, a u čast obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Organizator okupljanja umetnika je Đorđe Vukadinović iz Stanišića kod Sombora, koji kaže za sebe da je preduzetnik i ljubitelj umetnosti, te da su ova umetnička dešavanja njegov hedonizam. Od šest prethodnih likovnih skupova po tri su održana u Crnoj Gori i Srbiji.

– Ovo je prvi od četiri likovna simpozijuma koje u ovoj i idućoj godini, uz podršku Ruske akademije umetnosti, organizujemo povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Drugi put smo na Zlatiboru, gde će se ovo dešavanje i ubuduće u martu održavati – rekao nam je Đorđe Vukadinović, dodajući da će ovde nastala dela u naredne dve godine biti izložena u državama iz kojih su umetnici došli (u Srbiji u 10 galerija).

Član Ruske akademije umetnosti Jurij Abisalov stvara na likovnom simpozijumu na Zlatiboru, foto: S. Jovičić

Na pitanje zašto je dao ime likovni simpozijum, a ne kolonija odgovara:

– Zato što su ovo umetnički susreti i stvaralačka produbljavanja predstavnika različitih škola slikanja. Recimo, ruska i naša se prilično razlikuju. Ali svi lepo sarađuju i druže se, s ciljem da ova dela budu viđena kod nas, u Rusiji i Belorusiji. Namera je da na sledećem likovnom simpozijumu učestvuju i umetnici iz Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Turske, Kazahstana, Mađarske.

Na ovom simpozijumu učestvovao je i Valerij Rževski, zaslužni arhitekta Rusije, akademik, univerzitetski profesor.

Stvaranje na likovnom simpozijumu Vukadinović na Zlatiboru, foto: S. Jovičić

– Mi ruski umetnici koji ovde učestvujemo prvi put smo u Srbiji. Odavno smo želeli da dođemo, ali nije bilo prilike. Pre ovog dolaska bio sam sa ambasadorom Srbije u Moskvi Slavenkom Terzićem, koji mi je rekao da ga interesuju moji utisci odavde i da će organizovati izložbu mojih dela u srpskoj ambasadi u Moskvi. Tokom boravka u Srbiji posetio sam Hram Svetog Save na Vračaru, na čijem oslikavanju rade moji prijatelji Evgenij Maksimov i Nikolaj Muhin. A ovde na Zlatiboru stvaram svoj arhitektonski pejzaž. I obavezno ću opet doći u Srbiju, i to na mesec dana – kaže Rževski.

Stvaranje na likovnom simpozijumu Vukadinović na Zlatiboru, foto: Slobodan Jovičić

Među učesnicima je i Novosađanin Šandor Šlajf:

– Nadrealizam je moja umetnička oblast, a ovo je lepo povezivanje umetnika iz sveta. Iznenađen sam s kakvom posvećenošću rade i stvaraju ruski umetnici, dok su naši ležerniji. Dve decenije sam radio kao mašinski inženjer baveći se iz hobija umetnošću, pa u 55. godini upisao likovnu akademiju i završio je u 60. godini. Nikad nije kasno za ono što volite…

Politika / Branko Pejović

Učesnici simpozijuma:

Iz Srbije su učestvovali: Danica Basta, Šandor Šlajf, Dragan Cvetković, Dejan Milivojević, Đorđe Stanić, Ljubisav Milunović, Tanja Nikolajević Veselinov, Žarko Stanković, Saša Dobrić, Branko Maravić i Zorica Đorđević. Iz BiH je stigla Esma Šabić, iz Crne Gore Miomir Vemić, a iz Belorusije Katarina Sumareva i Darija Sumareva. Iz Rusije su došli: Valerij Rževski, Jelena Rževska, Svetlana Demkina, Jurij Abisalov, Jelena Bolotski i Vladimir Mudrov, članovi Ruske akademije umetnosti i profesori na prestižnim univerzitetima “Surikov“ i “Stroganov“ u Moskvi te na univerzitetu “Repin“ u Sankt Petersburgu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *