SABOR KUMOVA Čuveni šef kuhinje Stambol Geštamov otkrio tajnu GIBANICE SA JELICE

Guča – Dragačevske trube zatresle su planinu Jelicu da otvore dvodnevni Sabor kumova u selu Goračići kod Guče. Uz zvuke srpske himne, narodna kola i kumovsku zdravicu počeo je još jedan festival narodnih običaja, srpskih specijaliteta, trubačke muzike i sporta.

Na zelenim obroncima Jelice, u planinskom ambijentu Goračića takmičili su se kumovski parovi u disciplini „Kumovski višeboj“ koja je predviđala šah, stoni tenis i skok u dalj. Otežavajuća okolnost je bila što se skok udalj odvijao nakon ručka što je borbu učinilo težom. U žestokoj konkurenciji ovogodišnju titulu „najbolji kumovi“ poneli su Srđan Bogosavljević iz Vršca i Aleksandar Toth i Beograda.

Najbolji kumovi: Srđan Bogosavljević iz Vršca i Aleksandar Tot iz Beograda, Foto: Beba Bojović, Promo / RAS Srbija

Srđan i Aleksandar su započeli svoje prijateljstvo preko šaha, Srđan je velemajstor, a Aleksandar fidemajstor. Ipak, za pobedu nije bio presudan samo šah već je prelomio dobar rezultat u stonom tenisu.

Pobednici su kao glavnu nagradu dobili srpske oficirske kape i domaću šljivovicu. Ostali učesnici dobili su vunene čarape, med, kajmak i druge domaće proizvode iz Dragačeva. Ceremonija uručivanja nagrada odvijala se u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, koja ima preko 200 godina.

Žiri je probao gibanicu pa davao ocene, Foto: Beba Bojović, Promo / RAS Srbija

U Goračićima je održano i takmičenje u spremanju jeličke gibanice. Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije: kuvari profesionalci, amateri, učenici srednjih ugostiteljskih škola i, kao posebna atrakcija, zaposleni na visokoškolskim ustanovama. Predsednik žirija bio je proslavljeni majstor kulinarstva Stambol Geštamov.

U konkurenciji je bilo 40 takmičara, a ovogodišnji pobednici su Nemanja Antić u kategoriji profesionalci, Gorica Stevanović u kategoriji amateri, Milan Ilić je pobednik među učenicima dok je Mirjana Radojković sa Visoke strukovne škole „Prof. dr Radomir Bojković“ pobedila kolege sa drugih visokoškolskih ustanova.

– Za dobru gibanicu je najvažnije da materijal za pripremu bude dobar. Potrebna su sveža domaća jaja od koka koje su šetale po dvorištu, a ne onih koje su držane u kavezu, potreban je dobar kajmak i sir, dobre kore, a toga na Jelici svega ima i zato je jelička gibanica jedinstvenog ukusa – objasnio je Stambol Geštamov tajne jeličke gibanice.

Publika i folkloraši na istom zadatku, Foto: Beba Bojović, Promo / RAS Srbija

Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP), dr Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.

– Goračići zaista imaju šta da ponude kad je turizam u pitanju i cilj nam je da se nađemo na turističkoj mapi Srbije. Sabor kumova je manifestacija na kojoj ćemo i dalje da radimo i trudićemo se da još više obogatimo njen sadražaj – istakao je Cogoljević.

Sabor kumova su otvorili predsednik opštine Lučani, Vesna Stambolić i direktor PEP-a prof. dr Jovan Živadinović.

Blic / Beba Bojović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *