Saopštenje za javnost gradonačelnika Čačka povodom protesta nekadašnjih fudbalera FK „BORAC“

Svedoci smo da je naš grad, kao jedan od većih fudbalskih centara Srbije, poslednjih dana ponovo u žiži sportske javnosti. Na žalost rezultati čačanskih fudbalera su potisnuti u drugi plan, protestom nekadašnjih igrača Fudbalskog kluba „Borac’“.

Za lokaciju protesta grupa bivših fudbalera „Borca“ je izabrala ulaz u zgradu gradske uprave. Činjenica je da su vrata gradske uprave uvek bila i biće otvorena za sve građane, samim tim i za sve sportiste. Ostaje nepoznanica zašto se grupa bivših igrača Borca opredelila za ovu lokaciju. U prilog odgonetanju ove nedoumice, a zarad objektivnog informisanja javnosti, moram saopštiti neke nepobitne činjenice, koje su poslednjih dana namerno zaboravljene:

Grad Čačak nije osnivač Fudbalskog kluba „Borac“, kao ni bilo kog drugog sportskog udruženja ili kluba. Neregulisane finansijske obaveze prema igračima, ne proističu niti iz jednog dokumenta, koji ima veze sa gradom Čačkom.

Grad Čačak je u skladu sa zakonom, obavezan da finansira razvoj sporta na svojoj teritoriji. U sklopu tih aktivnosti, iz budžeta grada Čačka se svake godine, izdvajaju značajna sredstva u skladu sa zakonom, koja su opredeljena kao dotacije sportskim udruženjima i klubovima. Među velikim brojem klubova je i Fudbalski klub „Borac“, prema kome je grad Čačak, po unapred utvrđenom planu i programu, u prethodnom periodu redovno uplaćivao opredeljena sredstva.

Osnovna uloga grada Čačka, kada je razvoj sporta u pitanju je izgradnja nove i održavanje, odnosno poboljšanje postojeće sportske infrastrukture za sve sportove, pa naravno i za fudbal. O tome kako Grad ispunjava svoj zadatak, kada je u pitanju ova osnovna uloga, bolje od hiljadu reči svedoče dela. Kada je fudbal u pitanju, Čačak se može pohvaliti možda i najboljom infrastrukturom u našoj zemlji. Dovoljno je pogledati kompleks Gradskog stadiona i sve će biti kristalno jasno. Zajedno sa Republikom Srbijom, grad Čačak je uložio sredstva u rekonstrukciju stadiona, a potom i izgradnju dva pomoćna terena, od kojih je jedan sa veštačkom travom, kao i u kompletnu rekonstrukciju starog pomoćnog terena. Time su stvoreni neuporedivo bolji uslovi za dalji razvoj fudbalskog sporta i to sa ponosom ističem.

Sa žaljenjem, mogu da konstatujem, da je grad Čačak pogrešna adresa, kada je u pitanju rešavanje zahteva nekadašnjih igrača „Borca“. Grad Čačak nema ni zakonsku ni moralnu obavezu, da izmiri davno nastala dugovanja. Bez obzira na tu nepobitnu činjenicu, apelujem da se strasti smire i da se nastali problemi rešavaju, na za to predviđenim mestima, a to su pre svega institucije sistema.

Kao gradonačelnik i domaćin ovog grada, uvek sam vodio računa o svakom dinaru građana Čačka i krajnje odgovorno se ponašao prema budžetskim sredstvima našeg grada.

Posebno želim da naglasim, da su hiljade proizvodnih radnika u prethodnom periodu, tokom tranzicije i privatizacije kompanija i preduzeća u Čačku, ostale bez posla i zarade. Činio sam sve da Grad pomogne njima, jer su oni egzistencionalno mnogo ugroženiji od profesionalnih fudbalera.

U toj borbi sam zajedno sa svojim saradnicima, u velikoj meri i uspeo. Sve što radim, bilo je i biće, isključivo u skladu sa zakonima države Srbije i nadležnostima lokalne samouprave.

Gradonačelnik Čačka
Milun Todorović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.