Seksualni predator ili nevini profesor?

Haos u pojedinim čačanskim srednjim školama o kom svi pričaju, ali niko ne radi ništa!

Ovako se, u najkraćem, može opisati izveštaj kancelarije Zaštitnika građana koji je dostupan na portalu Ombudsman.

Javna je tajna da je više učenika Medicinske i Prehrambeno-ugostiteljske škole prijavilo svojim razrednim starešinama da ih je seksualno uznemiravao nastavnik A. A. koji je zaposlen u obe škole, kao profesor sociologije.

U Prehrambeno-ugostiteljskoj školi žalili su se na njega još 2014, dok je u Medicinskoj školi prijavljen u aprilu prošle godine. Nažalost, dalje od razgovora sa razrednim starešinama koje su se obratile direktorima škole – u suštini se nije stiglo.

„Medicinska i Prehrambeno-ugostiteljska škola, Gradska uprava, ali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti radi zaštite više učenika koji su prijavili seksualno zlostavljanje, zloupotrebu i uznemiravanje od strane nastavnika A.A.“, navodi se u opširnom izveštaju koji potpisuje zamenica ombudsmana, Gordana Stevanović.

Zlostavljanje u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi

Kancelarija zaštitnika građana ustanovila je da Prehrambeno-ugostiteljska škola nije postupala po predloženim merama Školske uprave Čačak i nije preduzela propisane radnje u slučajevima prijava seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja učenika od strane zaposlenog.

Isto i u Medicinskoj školi

Rukovodstvo škole koje obrazuje medicinski kadar je nepravilno vodilo i obustavilo disciplinski postupak protiv zaposlenog zbog sumnje da je povredio zabranu seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe učenika, a učenice, koje su prijavile seksualno nasilje od strane nastavnika, izložila dodatnoj viktimizaciji i traumatizaciji tokom postupka.

Gradska uprava grada Čačka na to nije reagovala, baš kao ni Republička prosvetna inspekcija.

Preporuke Zaštitnika

Školskom odboru predloženo je da ukine rešenje direktora o obustavi disciplinskog postupka protiv nastavnika, a direktoru se preporučuje da nakon toga nastavi i okonča postupak protiv radnika koji je prijavljen za zlostavljanje.

Direktoru je predloženo i da „bez odlaganja udalji sa rada prijavljenog nastavnika do okončanja disciplinskog postupka“, kao i da „obezbedi punu zaštitu učenica, koje su prijavile seksualno zlostavljanje od strane nastavnika“.

CEO IZVEŠTAJ OMBUDSMANA PROČITAJTE OVDE

Prvom čoveku Medicinske škole je sugerisano da se obrati Višem javnom tužilaštvu u Čačku kako bi se preispitala odluka Osnovnog tužilaštva, kojom je rečeno da nema mesta za pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljenog nastavnika.

Školskom odboru je predloženo da utvrdi odgovornost direktora za propuste u radu i da ga razreši sa mesta direktora škole.

Slične preporuke i za drugu školu

Ombudsman je predložio i Školskom odboru Prehrambeno-ugostiteljske škole da „utvrdi odgovornost direktora za propuste u radu nakon prijave seksualnog zlostavljanja učenika od strane nastavnika i nepostupanje po instrukcijama prosvetne savetnice Školske uprave Čačak“, kao i da ga razreši sa mesta direktora.

Od Gradske uprave i prosvetne inspekcije traži se da se izvrši zajednički inspekcijski nadzor u Medicinskoj i Prehrambeno-ugostiteljskoj školi, kao i da „preduzmu mere iz svoje nadležnosti“.

Školskim odborima obe prosvetne ustanove dat je rok od 60 dana da postupe u skladu sa preporukama i o tome obaveste Zaštitnika građana.

3 komentara o “Seksualni predator ili nevini profesor?

 • 2. marta 2017. at 18:02
  Permalink

  Najgori primer je nastavnik informatike u Milici Pavlovic na cije ponasanje ima mnogo primedbi.Zasto se cuti o tome ?

  Reply
  • 2. marta 2017. at 21:14
   Permalink

   Majka, pošto već znaš da se nešto dešava sa tim profesorom, prijavi ga bilo kome. To može i anonimno. Napiši i pošalji. poštom, mejlom. policiji, školskoj upravi, cenrtu za socijalni. prijavi ga aman ako znaš bilo šta. Vidiš šta se radi

   Reply
 • 2. marta 2017. at 19:17
  Permalink

  Sramota je sto je tuzilastvo obustavilo postupak i skoli nalozilo da isplati otstetu, suspendovanom profesoru. Ako su pravnici protumacili da profesor nije kriv, sta onda da rade direktori. Sramota !!! Inace mi je profesor poznat i uveren sam da je sve istina. Sta nam radi tuzilastvo ???

  Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.