Seoski odmor kraj bazena uz sakupljanje sena

U ivanjičkim selima gostima na raspolaganju 80 soba, od čega je preko 20 apartmana i studija visoke kategorije

Ivanjica. – Sela ivanjičkog kraja, gde se začeo organizovani seoski turizam u nas, ponovo mame goste. Prirodom jednako mirisnom kao nekad, domaćom hranom spremanom od svežeg mesa i tek ubranog voća i povrća, gostoprimstvom domaćina, vidicima i prostranstvima gde umorni od ritma svakodnevice najbrže “napune baterije“.
A sve to u znatno modernijem smeštaju nego nekad: savremenim domaćinstvima sa sobama prve kategorije, internetom, pa i bazenima, saunama. Naravno, uz cene povoljnije od morskih i planinskih.

I danas u ivanjičkom kraju pamte kada su sedamdesetih godina prošlog veka prvi turisti počeli da dolaze u Deviće, Maće, Katiće, Lisu i druga ovdašnja sela. Ostalo je zapisano da se prvi zvanični organizovan dolazak gostiju u neko selo u SFRJ dogodio u ivanjičkom kraju. Stotine ljubitelja ove vrste odmora boravilo je tada u ovim lepotama.

Bio je potom u dužem periodu izvestan zastoj u poseti, s tim što poslednjih godina ivanjičko selo turistički oživljava. Domaćini ulažu u osavremenjavanje svojih objekata i nude ono što “novo vreme i potrebe“ traže, pa gosti sve češće dolaze u ova živopisna sela. Pored Devića, Lise, Katića sada se po seoskom turizmu pominju i Kušići (gde je nedavno uređen izuzetan vidikovac), Kumanica, Dajići, Komadine, Raščići…

– Mi ovde kažemo: “Dođeš kao gost, odeš kao prijatelj“. I to je zaista tako. Domaćini drže do čuvenog ivanjičkog gostoljublja, a u ovom poslu stiču i savremena znanja. O tome kako se “nositi“ sa bremenom savremenih uslova poslovanja u seoskom turizmu nastojali smo da im objasnimo edukacijom “Poboljšanje kvaliteta turističke ponude kroz uključivanje novih domaćinstava u seoski turizam“ koju smo uz podršku Ministarstva turizma organizovali početkom juna ove godine – objašnjava direktor Turističke organizacije opštine Ivanjica Radomir Lišanin.

Da su napravili iskorak svedoče i tri “Turistička cveta“ za ovdašnja domaćinstva dobijena od Turističke organizacije Srbije. Čast da se njime okite imali su “Pansion Obradović“ iz Katića, “Ivanjički konaci“ iz Raščića i “Golijski konaci“ iz Komadina. Pored njih, izdvajaju se i “Vila Angelina“ iz Kušića, “Golijski dar“ sa brda Dajići u Parku prirode Golija, “Pansion Avramović“ iz Kumanice, domaćinstvo Ilije Milićevića iz Lise i druga.

Domaćin Ilija Milićević, najstariji delatnik u toj vrsti turizma, poredi nekadašnje i ovo vreme: – Dolazilo je ranije mnogo turista u naše krajeve, pa i kod mene u Lisu. Ali ovakvo interesovanje nije baš bilo. S tim što današnji gost ima drukčije prohteve nego tada i mora mu se izaći u susret – kazuje Ilija.

Cene boravka u ivanjičkim selima kreću se od 900 do 1.000 dinara za noćenje, dok je pun pansion uglavnom od 2.000 do 3.000, u najuređenijim objektima i 4.000 dinara. Ivanjička sela trenutno imaju oko 80 soba sa bezmalo 300 ležajeva, od čega je preko 20 apartmana i studija visoke kategorije, gde nekoliko njih ima sopstvene bazene.

– Domaćini u ivanjičkim selima se trude da raznim dodatnim sadržajima oplemene i poboljšaju boravak turista. Tu je moguće branje malina i šumskog voća, spremanje zimnice, sakupljanje sena, obilazak atraktivnih lokaliteta, uz pomoć TO Ivanjica obeležene su pešačke staze. Shvatili su naši izdavaoci smeštaja da danas nije dovoljno da turista spava, jede, pije i udiše čist vazduh. Znaju da se gostu mora posvetiti maksimalna pažnja kako bi što kvalitetnije proveo vreme. Nas iz turističke organizacije raduje ta činjenica – sumira direktor TO Ivanjica Radomir Lišanin uz poruku u Nušićevom duhu “Viđeni ste za Ivanjicu“.

Politika / Branko Pejović

Foto: TO Ivanjica

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.