Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Serbian digital week u Čačku

Prvog dana održana su dva događaja u maloj sali Doma kulture. Sa početkom u 12 časova, zaposleni iz komapnije Comtrade nakon predstavljanja održali su radionicu za srednjoškolce i studente iz oblasti informacionih tehnologija i predstavili im svoje poslovanje. U drugom delu radionice predstavili su moćan alat za rad ,,Verzionisanje programskog koda pomoću Gita. Radite sa drugim programerima i integrišite vaš kod u funkcionalnu celinu“.

Isti dan advokatska kancelarija Žunić održala je i predavanje na temu zaštita podataka u poslovanju koja obuhvata dve oblasti: 

Ugovor o poverljivosti (NDAs) i
Procedure za čuvanje tajni.

Naučno tehnološki park Čačak u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka 2 aprila 2019.godine sa početkom u 11 časova organizovao je promociju završnih projekata polaznika radionice iz elektronike pod nazivom Uvod u elektroniku brzinom svetlosti i ujedno najavio radionice iz mikrokontrolera i mobilne robotike.

Polaznici su zajedno sa predavačima sa FTN napravili šest projekata:

Prvi projekat je PWM kontroler koji predstavlja uređaj koji omogućava promenu srednje vrednosti jednosmernog napona, a koji se primenjuje kod kontrole brzine obrtanja motora jednosmerne struje, inteziteta osvetljaja i brzine kretanja mobilnog robota.

Drugi projekat su Brzi prsti koji prikazuje princip rada tastera u kvizovima gde kandidat koji prvi pritisne taster je pobednik.

Treći projekat je kontrola punjenja baterije fotonaponskim panelom. Ovaj projekat pokazuje da je napajanje senzora i mikrokontrolera na nepristupačnim delovima nemoguće bez izvora napajanja kao što su fotopanonski paneli jer je za to potrebna kontrola punjenja baterija.

Četvrti projekt je praćenje linije. Osnovni zahtev sa mobilnim robotima je praćenje linije. Primenom analogne elektronike to se postiže i bez mikrokontrolera. Projekat praćenja linije upravo to prikazuje.

Peti projekat je brojač objekta koji predstavlja uređaj koji omogućava brojanje predmeta ili objekata od interesa. Broj prolazaka automobila na određenim lokacijama, broj prolazaka ljudi, broj komada proizvoda na pokretnoj traci itd.

Šesti projekat je digitalna kocka za jamb koja omogućava igranje jamba a da ne morate da bacate kockicu, jer digitalna kocka za jamb nakon aktivacije generiše nasumične brojeve.

Poslednji događaj u okviru Serbian digital week-a organizovan je u saradnji sa kompanijom Quantox gde su zaposleni nakon predstavljanja kompanije zainteresovanima predočili sve o React komponentama. Šta su to props i state i kako se one koriste da se povežu komponente. Takođe su pričali i o Lifecycle metodama, event handling o JSX i novim funkcionalnostima u React-u.

Nakon toga zaposleni komapnije Quantox pričali su o PHP Frameworks. Tokom ove prezentacije predavači su uporedili Symfony Laravel frejmorke i pokazali kako da se implementiraju jednostavni, svakodnevni featur korišćenjem svakog od njih.

Organizovanjem ovih događaja Naučno tehnološki park je ukazao na veliku zainteresovanost kod srednjoškolaca, studenata i privrednika za informacione tehnologije i mogućnosti koje pružaju savremene tehnologije i omogućio im da se upoznaju sa savremenim alatima koji se koriste u IT sektoru.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.