Šest galerijskih prostora za jubilarni Memorijal Nadežde Petrović

Čačak – Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović, jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti u regionu, održaće se ove godine u Čačku, od 3. oktobra do 10. novembra.

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u toku su pripreme i postavljanje izložbe koja će obeležiti 60 godina trajanja manifestacije.

U pripremi je atraktivna postavka u duhu Memorijala. Od neoavangarde, novog prisutpa crtežu, slikarstvu, skulpturi, do instalacija u raznim prostorima.

U svom konceptu sagledavajući umetničke prakse kroz raznovrsnost medija, selektorka se oslanja na još živ postjugoslovenski prostor, po uzoru na Nadeždu Petrović koja je pre sto godina organizovala prvu Jugoslovensku umetničku izložbu.

Raznovrsnost aktuelne umetničke scene dočaraće i mladi umetnici i doajeni slikarstva. Povezivanje umetnika i dijalog generacija upravo je ono čemu je težila i začetnica srpskog modernizma.

„Sagledavajući to vrijeme i tu prošlost, mi zaista drugačije nekako posmatramo zadnje godine, zadnje dane života Nadežde Petrović i uopšte ova izložba je na neki način zaista u nekom posebnom znaku i u posebnim uslovima“, kaže selektor izložbe Sarita Vujković.

Radovi 30 umetnika u šest galerijskih prostora i na pet javnih lokacija

Na trideseti Memorijal Nadežde Petrović, u znaku jubileja pozvano je 30 umetnika. Radovi se postavljaju u šest galerijskih prostora, a atraktivna umetnička dela biće izložena i na pet lokacija u javnom prostoru.

„Grad Čačak i umetnička galerija se mogu pohvaliti da je Memorijal najstarije bijenale, odnosno najstarija kontinuirana manifestacija likove, vizuelne umetnosti u našoj zemlji. Osnovan je u maju 1960. godine i važna je tačka susreta umetnika različitih generacija, različitih umeničkih polazišta i opredeljenja celog ovog regiona, ističe direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u Čačku Branko Ćalović.

U okviru zajedničkog projekta „Teorija kulture“ Umetnička galerija će zajedno sa partnerima iz Republike Srpske i Crne Gore realizovati programske aktivnosti koje će biti predstavljene na najprestižnijoj umetničkoj bijenalnoj manifestaciji.

RTS / Silvija Pašajlić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *