Slike iz fonda Galerije „Nadežda Petrović“ na izložbi u Kragujevcu

Čačak – U Galeriji Narodnog muzej u Kragujevcu u subotu 6. maja 2017. godine u okviru svečanosti obeležavanja Dana grada otvorena je izložba pod nazivom “Jugoslovensko slikarstvo druge polovine XX veka“ koja je deo fonda Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u Čačku, saopšteno je iz ove ustanove.

Izložbu je u prisustvu ambasadora, brojnih delegacija gradova pobratima grada Kragujevca i predstavnika lokalne samouprave otvorila njen autor, muzejski savetnik čačanske galerije Julka Marinković.

Za izložbu u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu napravljen je sažet reprezentativni izbor od četrdeset dela umetnika zastupljenih u zbirci Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka, koja su otkupljena ili poklonjena najvećim delom sa Memorijala Nadežde Petrović i izložbi nagrađenih učesnika. Iako zbirka pruža znatno širi uvid, ali ne i celovitu sliku relevantnu za analizu svih ključnih pojava jugoslovenske umetnosti, za potrebe ove izložbe, primereno i prostornim galerijskim mogućnostima, izdvojena su samo dela najizrazitijih predstavnika dominantnih umetničkih tokova i značajnih pojedinaca.

Dela su izložena hronološki počev od slika protagonista ključnih promena u srpskom slikarstvu pedesetih i šezdesetih (Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Milan Konjović, Stojan Ćelić, Peđa Milosavljević, Mića Popović, Vera Božičković Popović…), zatim predstavnika magistralnih tokova kao i izdvojenih poetika u umetnosti jugoslovenskog kulturnog prostora šezdesetih, sedamedsetih i osamdesetih (Vladimir Veličković, Radomir Damljanović Damnjan, Predrag Nešković, Oton Gliha, Andrej Jemec Miljenko Stančić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Zmago Lenardič, Milovan Vidak, Vojislav Stanić, Olga Vujadinović, Đorđe Ilić, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Velizar Krstić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Božidar Damjanovski, Klavdij Tuta, Mileta Prodanović, i mnogi dr), do umetničkih dela iz kriznih devedesetih kada taj prostor kao umetnička i kulturna celina prestaje da postoji (Milan Blanuša, Miroslav Đorđević, Vladimir Dunjić, Uroš Đurić i dr).

U Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu izložba će biti otvorena do 18. maja.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.