Slikoviti dizajn i duh dobre priče

Slikoviti dizajn i duh dobre priče

Manifestacija ŠTAMPANA REČ 2022 i istoimena izložba, koje gotovo četvrt veka organizuje Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, otvorene su u petak, 3. februara. Centralni deo programa posebno je oplemenila dodela nagrada „Isailo A. Petrovićˮ i „Danica Markovićˮ koje su poneli ilustrator Tihomir Čelanović i dizajner Matija Blagojević, kao i priređivač Danica Otašević i izdavač Gimnazija Čačak.

U 2023. se navršava 125 godina kako je otvorena prva štamparija u našem gradu, a za koju se vezuje ime njenog osnivača, knjižara Isaila A. Petrovića. U to doba štampani primerak publikacije nije bio česta pojava, a oni koji su se upustili u taj posao su smatrani pravim entuzijastima. Danas, uprkos tehnološkom napretku, štampari i izdavači su takođe, veliki entuzijasti, naročito u sredinama koje se ne smatraju velikim izdavačkim centrima. Ipak, žilavost opstanka pisane reče se i dalje pokazuje kroz vredna i kvalitetna izdanja. Stoga je nakon brižljivog pregledanja izdavačke produkcije Čačka za 2022. godinu žiri u sastavu Vesna Petrović, predsednik, Dragan Dobrosavljević i Bojana Vulović, članovi doneo odluku da Tihomiru Čelanoviću i Matiji Blagojeviću pripadne Nagrada „Isailo A. Petrovićˮ za dizajn i likovno-grafičko oblikovanje knjige Priča o jednoj neposlušnoj nozi Dušana Radovića, koju je objavila „Pčelica izdavaštvoˮ.

Plakete je dobitnicima uručio direktor Biblioteke dr Bogdan Trifunović, a potom su se članovi kreativnog tima obratili publici. Uz zahvalnost za nagradu, istakli su koliko je važno dobro razumevanje i zajednički rad na oblikovnju jedne knjige. „Kao crtač uvek razmišljate da li će to što radite biti slikovito i efektno, da li će se svideti ljudima, odnosno da li će crtež uspeti da dočara duh priče. A kada dobijete ovakvo priznanje onda vas to mnogo radujeˮ kazao je Tihomir Čelanović, ilustrator i dizajner velikog broja knjiga za decu. On je radio stripove i ilustracije koji su objavljivani u časopisima i novinama Veliko dvorište, Politikin zabavnik, Politika i dr. Takođe, izdanja sa njegovim radovima su plasirana i na francusko tržište, kreirao je i animirane spotove, za koje je nagrađivan.

Jedna od najznačajnijih srpskih pesnikinja prve polovine 20. veka je Danica Marković. Stoga vredno priznanje, koju već više od dve decenije dodeljuje Gradska biblioteka, nosi ime zavičajne autorke neprolazne vrednosti. Nagrada „Danica Marković” dodeljuje se za izdavački poduhvat publikacije objavljene u Čačku u toku prethodne godine. Žiri u sastavu Zoran Milekić, predsednik, Dragica Jeković i Milica Matović, članovi nakon pažljivog pregledanja celokupne izdavačke produkcije u Čačku za 2022. odlučio je da Nagrada velikog imena pripadne Danici Otašević, priređivaču knjige Pupin, Tesla i američki Srbi kao i izdavaču Gimnaziji Čačak. Direktor Trifunović je uručio plakete dobitnicima priznanja.
Otašević je govoreći o počecima Manifestacije podsetila i na njen moto da samo napisana reč ostaje i dodala da Nagrada „Danica Markovićˮ za 2022. godinu to i potvrđuje jer je „dodeljena pisanoj zaostavštini, nastaloj pre jednog veka, našeg sugrađanina Radoja Jankovića, generalnog konzula Kraljevine SHS i Jugoslavije u Čikagu i Njujorku koju sam imala čast da priredim u izdanju Gimnazije Čačak, a objavim prevashodno zahvaljujući donatorstvu Radovana Dobrašinovića iz Čikaga. Hvala žiriju u ime svih poklonika pisane reči, koji su u ovoj kapitalnoj knjizi videli sve ono što ona jeste ‒ most između Čačka, Čikaga i Njujorkaˮ, kazala je Danica Otašević.

U 2022. u Zavičajnom odeljenju čačanske Biblioteke prikupljeno je oko 270 publikacija. Autor izložbe „Štampana reč 2022” je bibliotekar Zavičajnog odeljenja Tijana Bežanić, a u vitrinama Velike sale izložena je odabrana građa koja je plod rada 35 izdavača. Izložbu prate i tri plakata i za njihov dizajn zaslužan je akademski grafičar Zoran Jureš. Prigodnom besedom o knjigama izložbu je otvorio zavičajni pisac Duško Jevtović. „Suština knjige najbliža je suštini čoveka, jer su i knjiga i čovek duhovna ovaploćenja koja u zemaljskom životu postoje u materijalnom oblikuˮ, kazao je Jevtović. Stavljajući težište priče na duhovnu stranu, pozivajući se na velike mislioce i svetitelje, on je dočarao značaj spisateljskog poziva koji je u službi uzvišenih osećanja i promišljanja.

Muzički deo programa oplemenili su učenici Srednje muzičke škole „Dr Vojislav Vučkovićˮ Ivanka Spasojević, Sofija Marković, Anastasija Kovačević i Jovan Pajović. A svi zainteresovani posetioci izložbu čačanskog izdavaštva mogu pogledati u narednih mesec dana.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *