Složno za opstanak Pančićeve omorike

Na Mitrovcu na planini Tari, usred platoa pred Centrom za posetioce, prekjuče je otvorena izložba “Biodiverzitet sliva reke Drine“. Povodom 1. avgusta, dana kada je pre 145 godina otkrivena Pančićeva omorika.

Izložba na Mitrovcu na Tari povodom dana Pančićeve omorike, foto NP Tara

Izložba je deo prekograničnog projekta “SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“, finansiranog iz pretpristupnih fondova EU. Partnerski ga sprovode JP “Nacionalni park Tara“ i JP “Šume Republike Srpske“, uz podršku resornih ministarstava i zavoda za zaštitu prirode, instituta, fakulteta i ekoloških organizacija.

foto: NP Tara

Zna se da je Pančićevu omoriku, jedinstvenu vrstu četinara (endemit Balkana i tercijerni relikt), 1875. u selu Zaovine na planini Tari otkrio Josif Pančić (po kome je nazvana). Njena prirodna staništa danas se prostiru na uskom području srednjeg toka Drine: sa obe strane između Višegrada i Bajine Bašte, kao i na još tri izolovana lokaliteta (kod Ustiprače, Foče i u blizini Prijepolja).

Izložba u Centru za posetioce na Mitrovcu povodom dana Pančićeve  omorike, foto: NP Tara

Prirodnjaci upozoravaju da je omorika u ovo doba ugrožena, osobito zbog klimatskih promena, te da se može dogoditi da za pedesetak godina potpuno nestane. Otuda je, zarad očuvanja ove svetske retkosti i drugih ugroženih vrsta drinskog sliva, preduzet pomenuti prekogranični projekat.
Iz Nacionalnog parka “Tara“ tim povodom saopštavaju da će u realizaciji projekta precizno biti mapirana staništa omorike i njihovo stanje. Obaviće se analize genetskog materijala na svim lokalitetima u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni. To treba da omogući realno sagledavanje situacije i planiranje potrebnih mera na ukupno 20 staništa u šest opština na dve strane Drine.

Pančićeva omorika na Mitrovcu na Tari, foto: S. Jovičić

– Realizaciju projekta prate i brojne obrazovne i promotivne aktivnosti sa ciljem da se javnosti, pre svega mladima iz ovih šest opština, ukaže na ukupno bogatstvo i biološku raznovrsnost sliva Drine, na njihov značaj kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. U narednom periodu zainteresovani izložbu mogu videti u Centru za posetioce na Mitrovcu svakog dana od 9 do 18 časova – ističu u Nacionalnom parku “Tara“.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *