Spomenik patrijarhu Pavlu pred novom bajinobaštanskom crkvom

Bajina Bašta. – Sagradili su Bajinobaštani novu lepu crkvu, pravoslavni biser Podrinja posvećen Svetom Savi, a sada je pred tim hramom obeležje za ponos – spomenik patrijarhu Pavlu. Ta bronzana figura, rad vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora FPU, postavljena je ovde krajem prošlog meseca.

Spomenik patrijarhu Pavlu pred novom crkvom u Bajinoj Bašti, foto sa portala Drina info

Spomenik je urađen na inicijativu bajinobaštanskog Udruženja “Patrijarh“, uz pomoć poštovalaca dela blaženopočivšeg patrijarha Pavla koji je deo monaškog života proveo u obližnjem manastiru Rača (crkva se nalazi kraj puta iz centra Bajine Bašte ka Rači). Povodom postavljanja spomenika pred novom crkvom lokalni mediji prenose izjavu Radovana Stamenića iz Udruženja “Patrijarh“:

– Godine 2015. došli smo na ideju da se podigne spomenik patrijarhu Pavlu, završen je 2016. Prvobitna ideja bila je da se postavi na skretanju ka manastiru Rača. Međutim zbog potrebnih velikih ulaganja u potporne zidove kojim bi se ceo taj prostor obezbedio, episkop žički Justin doneo je odluku da se spomenik postavi ili ispred nove crkve ili u manastiru Rača. Do sada se nalazio u porti stare bajinobaštanske crkve Sv. proroka Ilije, a kada su se stvorili uslovi premešten je ispred novog hrama u našem gradu. Visina spomenika s postamentom je četiri metra.

Spomenik patrijarhu Pavlu pred crkvom u Bajinoj Bašti, fotodokumentacija Drina info

Tako će se u Podrinju najmlađa crkva, a jedna od većih, dičiti spomen znamenjem omiljenom patrijarhu. Ovaj hram gradi se od 2014. godine, završen je spolja, malterišu ga iznutra i u planu je da bude oslikan. Od pre tri godine ovde se na dan hramovne slave i za veće praznike služi liturgija.
Ovo je nova crkva u varoši kraj Drine podignuta nakon više od veka (postojeća posvećena Sv. proroku Iliji je iz 1892.), ulepšava deo grada pored OŠ “Sveti Sava“, vrtića, Tehničke škole i Sportskog centra u Ulici Svetosavskoj na putu prema Tari. Kažu za ovaj hram da je sa svojih preko 30 metara visine impozantan i dostojan pečat pravoslavne vere s pogledom na Drinu.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *