Šri Lanka – egzotični svet koji osvaja

Šri Lanka – egzotični svet koji osvaja

Šri Lanka je mala, ali upečatljiva ostrvska država u južnoj Aziji koja ostavlja veliki utisak na turiste. Prekrasne prirodne i istorijske znamenitosti, kao budistički hramovi nenadmašne lepote samo su neki od razloga zašto ovo ostrvo između Indije i Maldiva iza godine u godinu ima sve više posetilaca.

Bilo da tražite egzotičnu pustolovinu ili da ste zaljubljenik u istoriju, kulturu ili pak životinjski i biljni svet, na Šri Lanki možete doživeti putovanje o kom ste oduvek maštali. Želite da vidite neke od fascinantnih hramova ili posmatrate razigrane slonove? Postoje brojni aranžmani kao što je putovanje na Šri Lanku i Maldive, koji omogućuju da na jednom odmoru upoznate neverovatna i nezaboravna mesta poput Lavlje stene, Kamenog hrama ili predivnih belih plaža Indijskog okeana.

Izdvojili smo nekoliko najinteresantnijih turističkih atrakcija na Šri Lanki koje vredi videti bar jednom u životu. Pročitajte.

Lavlja stena (Sigirija) – tvrđava koju čuva lav

Lavlja stena ili Sigirija je drevna tvrđava izgrađena na vrhu stene u centralnoj Šri Lanki. Zapravo, reč je o ruševinama starog uporišta sagrađenog krajem 5. veka nove ere na neobičnom  monolitnom stubu stene. Vrh stene na kom se Sigirija nalazi visok je oko 200 metara, a zbog strmine izgleda kao da se čitavo utvrđenje nadvija sa strane. Dok danas pruža neverovatan pogled na okolni pejzaž, nekada je Lavlja stena bila strateški promišljeno odabrana lokacija. Naime, citadelu je sagradio kralj Kašyapa, nakon što je uzurpirao presto svog oca. Iz straha da se njegov stariji brat i zakoniti naslednik prestola jednog dana ne vrati da ga svrgne s vlasti, Kašyapa je odabrao baš ovu visoku poziciju za svoju tvrđavu.

Naziv Lavlja stena potiče od neobičnog izgleda citadele – u utvrđenje se ulazilo stepeništem, kroz usta velikog lava napravljenog od gipsa i cigle. Danas su od impozantne figure lava ostale još ogromne kandže. Zbog vrtova besprekorne lepote, ali i velikog broja fresaka i umetničkih slika, Sigirija je od 1982. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Dambula – Zlatni pećinski hram

O misterizonoj i istovremeno raskošnoj kulturi i istoriji naroda Šri Lanke mnogo se može saznati ako krenete u obilazak budističkih hramova. Jedan od autentičnih primera jeste svakako Rangiri Dambulu, odnosno Zlatni hram Dambule.

U pitanju je pećinski hram, odnosno drevno svetilište u pećini Dambula u kom se nalazi više od 150 statua Bude i drugih verskih umetničkih dela. Ovi religiozni artefakti su izuzetno stari, a pretpostavlja se da neki datiraju iz 1. veka nove ere. Veličanstvenosti hrama doprineli su brojni kraljevi. Ipak, jedan od najzaslužnijih je kralj Nisanka Mala koji je unutrašnjost pećine pozlatio, zbog čega i danas nosi naziv Zlatni hram.

Holandska tvrđava Gale – čudo kolonijalne arhitekture

Na jugozapadnoj obali Šri Lanke nalazi se tvrđava Gale, utvrđenje koje su izgradili Portugalci, a potom zauzeli Holanđani. Kao značajno mesto deo je Svetske baštine kulture i pod zaštitom UNESCO-a, a do današnjih dana je sačuvalo svoj prvobitni izgled.

Šarmantne vile, drevne crkve i kaldrmisane ulice učiniće da se osećate kao da ste se vratili kroz vreme 400 godina unazad, kada je Šri Lanka bila holandska kolonija. Pogled sa bedema tvrđave na more je očaravajući.

Sirotište za slonove – Pinavala

Prizor od stotine veličanstvenih slonova koji se brčkaju na istom mestu verovatno ste mogli da vidite samo na televiziji. Na Šri Lanki, u Pinavali nalazi se sirotište za slonove, odnosno institut za uzgoj i zaštitu slonova. Prema poslednjim podacima, upravo ovde se nalazi najveće stado slonova u rezervatu na svetu – 71 slon (30 mužjaka, 41 ženka iz tri generacije).

Sirotište je osnovano 19755. godine kako bi se zaštitili divlji slonovi bez roditelja koji su lutali šumama Šri Lanke. Turisti danas mogu da vide ove razigrane divove kako se kupaju u reci ili čak da nahrane mladunče slona flašicom.

Pročitajte i: Neobična putovanja jednog Danca.

Nacionalni park Jala – bogatstvo flore i faune Šri Lanke

Ako želite da vidite divlje životinje Šri Lanke u prirodnom staništu, onda obilazak nacionalnog parka Jala obavezno treba da bude deo itinerera vašeg putovanja. Jala je poznata po velikoj populaciji veličanstvenih divljih slonova, leoparda i zapanjujućoj raznolikosti ptica. Podeljen na 5 delova, park ima zaštićeno područje od skoro 130.000 hektara zemljišta koje se sastoji od svetlih šuma, šikara, travnjaka, rezervoara i laguna. Za posetioce su trenutno otvorena i dostupna dva bloka Jala parka.

Status nacionalnog parka Jala je stekla 1938. godine, iako je još 1900. godine proglašena rezervatom za divlje životinje. Žalosna i ironična istorija parka svedoči da je Jala prvobitno korišćena kao lovište za elitu pod britanskom vlašću.

Danas je nacionalni park dom za 44 vrste sisara i 215 vrsta ptica. Među njegovim poznatijim stanovnicima je najveća svetska koncentracija leoparda, veličanstvenih slonova, šakala, paunova i krokodila.

Hram Budinog zuba – srce nacije

Najsvetije mesto budista u Šri Lanki je tzv. Hram Budinog zuba. Smešteno u Kandiju, u kompleksu kraljevske palate, ovo svetilište se smatra srcem nacije. U njemu se čuva relikvija za koju se veruje da je zub samog Bude. Od davnina, relikvija je igrala značajnu ulogu u lokalnoj politici jer se pretpostavlja da onaj ko poseduje Sveti zub kontroliše vladu zemlje. Kandi je bio poslednja prestonica singalskih kraljeva i sada je deo svetske baštine Uneska, delimično zahvaljujući svetilištu.

U hramu se danas odvija spektakularan Festival zuba (Kandi Perahera) – živopisna verska povorka sa predivno ukrašenim slonovima, bubnjarima, gutačima vatre, plesačima i hodačima na štulama.

Adamov vrh – Šri Pada, Planina leptira kojom je gazio Buda

Za planinu Šri Pada, koja je poznata kao “Sveti otisak stopala” ili Planina leptira, vezuju se brojne legende. Kameniti vrh, tzv. “sveto stopalo” budisti smatraju Budinim otiskom. Za hrišćane to je Adamov trag – mesto gde je koračao kad je proteran iz raja, a Hidnusi s druge strane veruju da pripada bogu Šivi.

U svakom slučaju, ovaj prelepi planinski vrh je mesto hodočašća više od 2.000 godina, a danas sjajna turistička atrakcija poput Zlatibora i Kopaonika kod nas. Mnogi posetioci dolaze ovde kako bi uživali u veličanstvenom izlasku sunca i nudi veličanstvene izlaske sunca. Kao najbolje vreme za penjanje na Adamov vrh preporučuje se period između decembra i maja.

Kameni hram – Gal Vihara

U Polonaruvi nalazi se Kameni hram ili Gal VIhara, svetilište u kom se nalaze četiri najsavršenije statue Bude. Naziv je dobio upravo po tome što su ove statue isklesane od čvrstog kamena. Hram je podignut tokom vladavine kralja Parakrabahua i savim izvesno predstavlja jedan od najboljih primera rezbarenja u kamenu na Šri Lanki.

Neobična kultura, privlačan biljni i životinjski svet, nepregledni pejzaži tropskih šuma i autentični viševekovni hramovi – sve ovo očekuje turiste koji se osmele da krenu u avanturu i posete Šri Lanku. Na drugom kraju sveta otkriva se sva egzotika azijskog kontinenta, pa je ovo putovanje bez svake sumnje iskustvo koje se ne zaboravlja.

Fotografije:

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *