Srpska pravoslavna crkva danas slavi Crkvenu novu godinu

U starokalendarskim pravoslavnim crkvama, kakva je i naša, koja se pridržava Julijanskog kalendara, danas 14. septembra počinje nova, liturgijska godina. U većini drugih pravoslavnih crkava počela je 1. septembra. Na današnji dan praznuje se i spomen na Prepodobnog Simeona Stolpnika.

Danas se u hramovima moli Gospodu da blagoslovi “venac godine” – da sačuva pravoslavlje u miru, da tok godine protekne dobro, da gradove Bog sačuva nepovređene, da hristoljubivog vladara zemlje zaštiti i daruje mu pobedu nad protivnicima.

Takođe se moli za pobedu nad krivoverstvom, za plodove zemaljske, zdrav vazduh, kišu sa nebesa, za izbavljenje od svih nevolja. Tokom istorije hrišćanstva nije bilo jedinstvenosti o tome od kada treba računati početak godine. Nekada je to bio mart mesec, potom Vaskrs.

Sveti Amvrosije Mediolanski kaže da godinu treba početi septembra meseca u slavu svetoga cara Konstantina, rođenog u Nišu.

U Vizantiji je još dugo bilo dvoumljenja. Prvi i šesti Vaseljenski sabori smatraju da je dobro da se početak godine stavi u septembru, nalazeći za to biblijsko opravdanje. Jer, oko praznika jevrejske Nove godine (Roš Hašana), koja je bila pre nekoliko dana, Isus Hristos, ušavši u sinagogu, oglasio je godinu milosti Gospodnje.

Foto: Profimedia

Do vremena cara Dušana, kod nas je bilo dokumenata u kojima godina počinje u martu mesecu. Crkva smatra da je Hristos rođen 5508. godine po stvaranju sveta. U označavanju jedne godine značaj imaju i druge oznake, njih pominju samo vrlo retki i precizni crkveni kalendari.

Sve se zapravo ponavlja u ciklusu od 532 godine. Početak godine je zapravo početak jednog indikta, njih ima 15. Značajan je i “krug sunca”, njih ima 28. “Ciklus meseca” se ponavlja na 19 godina, navela je Verska informativna agencija (VIA).

Od današnjeg dana u našem narodu počinje setva, u nekim krajevima se nosi seme u crkvu da se osvešta. Pojedini rodovi danas slave krsnu slavu.

Stil

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.