„Staro selo“ domaćin lončarstva sa Uneskove liste

Sirogojno. – Tradicionalno lončarstvo iz Zlakuse, narodno zanimanje koje se više od tri veka generacijama prenosi u tom užičkom selu, upisano je decembra prošle godine na listu Uneska. Zlakusa je tako postala prvo naše selo sa svojim zanatom u najvrednijoj svetskoj kulturnoj baštini.

Radionica lončarstva u Muzeju Staro selo, fotodokumentacija muzeja

A dvadesetak kilometara odatle, uzdignuto u zlatiborska brda, nalazi se Sirogojno i u njemu Muzej “Staro selo“. Posvećen već četiri decenije negovanju naše tradicije, običaja, zanata, narodnog graditeljstva… Jedinstven muzej na otvorenom koji je, uz Ministarstvo za kulturu Srbije i druge institucije, učestvovao u pripremi nominacije i proceduri upisa lončarstva iz Zlakuse na listu Uneska.

Zato je “Staro selo“ pravo mesto za radionice izrade zlakuske lončarije, koje su ovde upravo počele da se organizuju. U drugoj polovini jula, na svaka dva-tri dana, u saradnji sa lončarima iz Zlakuse. Praktičan zanatski rad, dostupan zainteresovanim.

– Izrada lončarskih proizvoda na ručnom vitlu, negleđosanih keramičkih posuda namenjenih termičkoj obradi hrane, tradicionalna je zanatska veština iz Zlakuse, upisana na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Traje zahvaljujući postojanju prirodnih sirovina, očuvanju tehnike izrade posuda na ručnom kolu i prenosi sa oca na sina, ali i na druge pojedince u lokalnoj zajednici. Posude ovako izrađene prepoznaju se kao obeležje lokalnog identiteta, njihova izrada i prodaja važan su deo društvenog i ekonomskog života zajednice – kaže o tome za naš list muzejski savetnik etnolog Snežana Tomić, koja organizuje ove radionice u Muzeju “Staro selo“.

Turisti na radionici lončarstva u Muzeju Staro selo, fotodokumentacija muzeja

Lončari iz Zlakuse, nosioci ovih znanja i veština, sarađuju u pomenutim radionicama u Sirogojnu čiji je smisao da se unaprede promotivni i obrazovni programi o zanatskoj veštini koja je deo svetskog nasleđa.

Ovog leta radionice su namenjene posetiocima Zlatibora, koji organizovanim prevozom mogu da dođu u “Staro selo“. A za sledeću godinu takve su planirane za polaznike različitih struktura i uzrasta.

Na prvim radionicama učestvovali su pojedini turisti, među njima i jedna naša Srpkinja nastanjena u Čikagu, oduševljena prilikom da upozna zanat izrade zemljanog posuđa koje ona koristi i u Americi. Tokom nedavne posete Muzeju “Staro selo“ radionici je prisustvovala i ministarka kulture Maja Gojković, koja se takođe oprobala u izradi zlakuske lončarije.

– Pored praktičnog rada, učesnici radionice dobijaju informacije o istorijatu ovog zanata i pojedinostima koje ga čine posebnim, o proizvodima i njihovoj upotrebi – dodaje Snežana Tomić, uz podsećanje da su proizvodi lončarstva iz Zlakuse dobili oznaku geografskog porekla, pa zato oni izrađeni tradicionalnom tehnikom dobijaju sertifikat koji se stavlja na proizvod, kao garancija njegove autentičnosti.

U radionici lončarstva u Muzeju Staro selo u Sirogojnu nastaje zemljani lonac, fotodokumentacija muzeja

U Zlakusi sada lončariju na tradicionalan način, ručno, izrađuje dvadesetak majstora. Već deceniju i po organizovani su u Udruženje lončara. Rade, proizvode i čuvaju vekovni zanat, sa željom da se više mladih u selu posveti ovom poslu predaka.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.