STRAST, KRV I SUZE NA VRANJANSKI NAČIN

Prikaz filma „Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića.

Piše Dušan Darijević

Gledao sam „Nečistu krv – greh predaka“. Uvek sam verovao da reditelj Milutin Petrović ima potencijal za velikog i značajnog filmskog stvaraoca, što on od početka svoje karijere jeste, ali nije imao pravu i veliku šansu, već je svoj dar i talenat pokazivao u niskobudžetnim ostvarenjima, malim art filmovima o današnjici koju živimo. A onda je otkrio svoj Sveti Gral – godinama zagubljeni scenario pomalo zaboravljenog filmskog maga, velikog znanja, Vojislava Nanovića, reditelja i scenariste, sada već klasika srpskog i jugoslovenskog filma i njegov scenario istkan iz pređe dela jednog od najvećih pisaca srpskog jezika – Bore Stenkovića. Adaptaciju scenarija je uradila Milena Marković.

Scenario se ne bavi ni jednim Stankovićevim delom posebno i u celini, već sublimiše iz svakog strast, ljubav i neizbežni usud, a breme greha na svoja pleća u filmu preuzima otac porodice, moćni Hadži Trifun. Veštim kreiranjem glavnih likova koji vode narativni tok, ali i sugestivnom slikom, večite zasenčenosti, mraka i teskobe, reditelj Petrović uspeva da oživi tragičnost svih likova, posebno onih iz Trifunove loze, a najpre ženskih od Cone, Tašane pa svih redom, kako stradaju i pate zbog neutažene strasti i ljubavi, a svi skupa pate pod jarmom osvajača, koji ih primorava da žive u uskom, ograničenom prostoru, upućeni jedni na druge, samo naizgled raskošnom i komfornom, ali ograničenog nevidljivim i vidljivim preprekama koje nameće život bez slobode. Svi su pod nekom čizmom jal’ porodičnom, krvnom, turskom, svima su životi u maloj zajednici isprepleteni sa drugima, a sudba svima dodeljije porciju suza, krvi, radosti i tuge, po meri. Hadži Trifun bdije nad svima dok i sam ne postane žrtva usuda, koji ostavlja u nasleđe svojim potomcima Mitketu, Sofki i ostalima. Bjelogrlić briljantan kao Hadži Trifun, kao i par epizodnih muških likova, a za njima ni malo ne zaostaje čitav niz odličnih ženskih likova, a Katarina Radivojević (Cone) ima ulogu života.

Dobili smo pravi film epohe, ubedljivo i dirljivo filmsko ostvarenje i sa nestrpljenjem očekujemo seriju, koja će sigurno otvoriti više vrata u vranjanski, mrak i teskobu brojnih likova, čije su životne priče u filmskoj verziji samo nagoveštene.

Filmska publika, kao u zlatno doba jugoslovenskog filma imaće šta da gleda ove jeseni i zime, „Nečista krv – greh predaka“, „Toma“ „Oaza“, „Strahinja Banović“.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *