Svaki kutak škole “1. Novembar” odiše toplinom i dečijom radošću

“Svako dete ima krila,

Samo mora da se seti

Gde mu rastu sakrivena

I moćiće da poleti”

Miroslav Antić

Čačak – Oči Vam se naprosto same napune suzama kada vidite koliko lepih iznenađenja, tajni i radosti skrivaju, hodnici, učionice i radni kabineti obrazovne ustanove „1 Novembar”.

Hodnik škole, foto: PressLider
Hodnik škole, foto: PressLider

Okrenuta vaspitanju i obrazovanju dece lako mentalno ometene u razvoju, sa specifičnom grupom korisnika, nikada se nije razlikovala od okruženja.

Radovi izloženi u holu, foto: PressLider
Radovi izloženi u holu, foto: PressLider

Znatiželjni bi posle svake posete imali povoda za priču o posebnom mestu ispunjenom radnim, pobedničkim i optimističkim pogledima na svet oko sebe. Oni drugi, prošli bi ulicom prema „Aveniji“, produžili dalje, ali ostali uskraćeni za dragoceno bogatstvo, minute i sate prepune sreće koje vam mogu podariti učenici, uvek nasmejani, gostoprimljivi, raspoloženi za druženje i priče.

Učionica, foto: PressLider
Učionica, foto: PressLider

Deci sa posebnim potrebama se pružaju iste mogućnosti za vaspitanje, obrazovanje, uključivanje u društveni život i sticanje ugleda na osnovu zasluga, bez obzira na teškoće i ograničenja. Svako dete ima pravo na srećno detinjstvo, odrastanje i školovanje u kome će svi dani biti obojeni smehom i lepim druženjem.

Direktor škole Milorad Đondrić, foto: PressLider
Direktor škole Milorad Đondrić, foto: PressLider

“Celokupan rad naše škole usmeren je na pravovremeno i kvalitetno obrazovanje dece i učenika sa različitim smetnjama  u učenju i razvoju. Takođe, nastojimo da im pružimo svu potrebnu pomoć i podršku”, rekao je za PressLider direktor škole Milorad Đondrić.

Razgovor učenika i direktora, foto: PressLider
Razgovor učenika i direktora, foto: PressLider

Obrazovnu strukturu škole čine predškolski program, osnovno i srednje obrazovanje. Nastava se prilagođava potrebama učenika, a izbor sadržaja, metoda i oblika rada određuje se specifičnostima razvojnih karaktera, kao i mogućnostima učenika ometenih u razvoju.

Posle redovne nastave obezbeđen je i produženi boravak u školi koji ima svrhu oslobađanja svih razvojnih potencijala kojima deca raspolažu uz smenjivanje rada i odmora. Deci sa posebnim potrebama se pružaju iste mogućnosti za vaspitanje, obrazovanje, uključivanje u društveni život i sticanje ugleda na osnovu zasluga, bez obzira na teškoće i ograničenja.

Pored nastavnika, stručnog tima za inkluzivno obrazovanje u školi postoje i stručne službe, odnosno psiholog, logoped, somatoped-reeduktor psihomotorike.

Foto: PressLider
Foto: PressLider

Ono što posebno treba istaći, a što na žalost, malo nas zna, su slobodne i vannastavne aktivnosti učenika ove škole, zajedno sa njihovim nastavnicima. Uživajući, svoju nadarenost pokazuju na likovnoj, dramsko-scenskoj, informatičkoj i sportskoj sekciji.. Učestvovali su na mnogobrojnim manifestacijama u gradu, a i šire. Gde su se jednom pojavili, sa radošću su dočekani i ispraćeni pozivom za ponovni dolazak.

Koliko nas zna o broju medalja koje su ovi učenici doneli školi i našem gradu? Na koliko takmičenja širom naše zemlje, a i na mnogobrojnim međunarodnim takmičenja su ostvarili izuzetne rezultate, a na nekima poneli titulu najboljih? Kao državni reprezentativci učestvovali su u Rumuniji, Rimu, Bukureštu, Šangaju, Ajdahu, Varšavi, Atini, Rusiji…

Deo dvorišta škole, foto: PressLider
Deo dvorišta škole, foto: PressLider

Sreća je prirodno stanje čoveka i svako ima pravo na nju. Ona se ne troši, ne umanjuje, ne gubi na vrednosti ukoliko se umnožava. Širenje sreće i pozitivne energije je najlepša stvar koju možete da učinite za sebe i ljude oko sebe.

Ponekad je dovoljan osmeh, topla reč, dodir, zagrljaj. A, ponekad je potrebna mala pomoć stručnog lica. Učenici škole „1. Novembar“, njihovi nastavnicu, direktor i svi zaposleni zaslužuju samo reči hvale na račun svog uspeha, rada i truda. Za sreću je potrebno tako malo, a njima to malo je dovoljno…

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *