Turistička obnova Ribnice

Zlatibor. – Ribnica je, postoje zapisi, jedno od prvih turističkih područja Zlatibora, zanimljiva za goste još od početka 20. veka. Ima podataka da su dobrostojeći Beograđani tada dovodili svoju decu obolelih pluća da se mesecima ovde leče, ovaj vazduh bio im je lekovit. Pravljene su tada u selu prve kuće za odmor i smeštaj turista. A kad se kasnije razvio ovovremeni centar Zlatibora oko Kraljeve vode i Palisada, Ribnica je pala u zaborav.

Pogled iz kabine gondole na Ribnicu ispod Tornika, foto S.Jovičić

Tako je u posleratno doba čamila decenijama, s tim što nikad nije nestajala nada da turistički može ponovo oživeti. Najpre se javila minule decenije kad je u blizini zaživeo Ski-centar “Tornik“, a od ove godine preko prostranstava Ribnice prolazi zlatiborska “Gold gondola“. Njene kabine svakodnevno su pune turista, u blizini je i međustanica kod Ribničkog jezera. Putnici gondole iz vazduha posmatraju lepote Ribnice, otkrivaju njima nepoznato. Zato je odmah poraslo interesovanje za ovo područje, pa su ribnički placevi dobili na ceni. Svakako i zbog toga što opština Čajetina pored trase gondole i Ribničkog jezera planira nova ulaganja, “zlatni grad“ i atraktivne sadržaje.

A u Ribnici ima jedna predratna spomen-česma koja, kako sada izgleda, ne služi na čast ni turizmu ni odnosu prema starinama. Reč je o izvor-vodi koju je 1939. godine ovde u čast svojih roditelja napravio pukovnik Vladimir Tucović. Da ovu česmu valja obnoviti, te da je Tucović to zaslužio, pisala je nedavno opštini Čajetina Bosa Rosić, poznata kao vrstan istraživač narodnog nasleđa zlatiborskog kraja.

Ona najpre podseća da je Vladimir jedan od trojice braće Tucovića iz Gostilja (Dimitrije je osnivač Srpske socijaldemokratske partije koji je poginuo u Kolubarskoj bici, Stevan hrabri oficir u oslobodilačkim ratovima Srbije i nosilac dva ordena Karađorđeve zvezde).

Oronula predratna česma Vladimira Tucovica u Ribnici, fotodokumentacija Bose Rosić

– Vladimir Tucović (1874.-1947.), pukovnik po činu, takođe se hrabro za otadžbinu borio u balkanskim i Velikom ratu, stekao dve Karađorđeve zvezde, ali bio je član organizacije “Crna ruka“ i zbog toga uhapšen, pa osuđen na smrt. Kasnije su ga ipak pomilovali i izrekli mu zatvorsku kaznu, da bi mu tek 1936. vratili građanska prava i pukovničku penziju. Tih godina on je mnoge dane proveo u Ribnici na Zlatiboru gde se rado odmarao, tu je u spomen svojih roditelja Jevrema i Jefimije 1939. podigao veoma lepu česmu, sa divnim ružičnjakom i klupama za sedenje. Sa ove česme žitelji Ribnice su koristili vodu, što i danas neki čine, a česma odavno nije u dobrom stanju, oronula je i sklona padu. Trebalo bi je obnoviti da ponovo bude uredna i lepa kao nekad – pisala je prošle godine Bosa Rosić opštini Čajetina.

Vredelo je, ova lokalna samouprava prihvatila je inicijativu najpoznatije Zlatiborke etnologa, pa će u te poslove stupiti već tokom ove godine. Kako nas je ovih dana Bosa obavestila, opštinsko rukovodstvo prihvatilo je da se u Ribnici obnovi česma Vladimira Tucovića i ružičnjak koji je okružuje, te da se tu napravi Vladimirova spomen-bista. – Radiće se to po projektu arhitekte Blagote Pešića. A ja se iskreno nadam da će obnova ove česme označiti i početak turističke obnove Ribnice, sela koje odavno nije u dobrom stanju – rekla je za naš list Bosa Rosić.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *