U ponedeljak počinje polaganje male mature

U ponedeljak 18. juna i naredna dva dana, 71.817 učenika osnovnih škola u Srbiji polagaće testove za malu maturu, od kojih će zavisiti upis u željenje srednje škole

FOTO: SHUTTERSTOCK

U ponedeljak 18. juna i naredna dva dana, 71.817 učenika osnovnih škola u Srbiji polagaće testove za malu maturu, od kojih će zavisiti upis u željenje srednje škole.

Učenici će 18,19. i 20. juna rešavati zadatke iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa koji sadrži pitanja iz pet predmeta – fizike, hemije, geografije, biologije i istorije.

Na testovima osnovci mogu da ostvare 40 bodova – iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok će uspeh iz škole nositi najviše 60 bodova.

Kako je rečeno agenciji Beta u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja testovi za polaganje završnog ispita će biti pripremljeni, štampani, čuvani i distribuirani po proceduri koja „osigurava bezbednost i tajnost podataka, sa tačno utvrđenim odgovornostima za svaku od navedenih faza“.

Đake će tokom polaganja kontrolisati nastavnici i supervizori iz drugih škola, prema rasporedu okružnih komisija.

Medjutim, ove godine je novina to što će u uzorku pojedinih škola, polaganje nadzirati nastavnici iz škole iz koje su i učenici.

„Na osnovu rezultata praćenja sprovođenja završnog ispita u školama iz ovog uzorka, biće donete odluke o promeni načina dežurstva za narednu godinu“, rekli su u Ministarstvu i naglasili da svake godine rade na usavršavanju procedura koje omogućavaju da proces testiranja bude objektivan, kako bi „selekciona funkcija završnog ispita bila pravična, a njegovi rezultati pokazali objektivnu procenu stanja i napretka obrazovanja u Srbiji“.

Dešifrovanje testova zakazano je za 20. jun, a konačni rezultati će biti objavljeni 28. juna.

Upis učenika u srednje škole je 9. i 10. jula.

Beta

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *