UČEŠĆE ČAČANSKIH BIBLIOTEKARA NA 18.KONFERENCIJI BD SRBIJE

Учешће чачанских библиотекара на 18. конференцији БДС

У организацији Библиотекарског друштва Србије одржана је 18. годишња конференција у периоду од 14. до 16. децембра. Народна библиотека „Вук Караџићˮ у Крагујевцу је овогодишњи домаћин скупа чија је тема била „После 2020 : Нове прилике и перспективеˮ. Поздравне речи упутили су председник БДС др Богдан Трифуновић и директор Народне библиотеке Крагујевац Мирко Демић.

Првог дана, приликом отварања Конференције, а поводом Дана библиотекара, одржана је свечана Скупштина БДС и додељене су награде: „Записˮ Ивани Николић из Народне библиотеке Србије, „Стојан Новаковићˮ за публикацију „Библиотека Српске академије наука и уметности : 1841–2021ˮ ауторима Сањи Степановић Тодоровић и Марини Нинић, библиотекарима ове установе и „Најбољи библиотекарˮ Мирјани Нешић из Библиотеке Београдске политехнике.

У четири радне сесије презентовано је двадесет радова од којих су два дошла из Градске библиотеке Чачак. Првог дана међу излагачима је био библиотекар Мирко Дрманац са темом „Војсовер у библиотекамаˮ. У уводном делу он је истакао специфичност технике аудио-продукције која представља снимање гласа у посебном, најчешће студијском простору. Такође, представио је и могућности квалитетног снимања гласа у библиотечким условима на примеру телевизијских реклама, промоција и најава књижевних програма Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ Чачак. Другог радног дана излагање су имали библиотекари Тања Вуковић и Марија Радуловић на тему „Метаморфоза програмских активности у библиотекамаˮ. Током излагања оне су приказале статистичке и аналитичке податке везане за реализацију онлајн програма у српским библиотекама, видљивост и њихово конзумирање у периоду од 2020. године па до данас. Између осталог, њихов рад проблематизује и успешност реализације онлајн програма који су, без било какве измене у концепту, приказани искључиво као пука замена за догађаје у реалном простору.

Овај скуп је донео иновативне теме које су биле презентоване у радовима излагача и панел-сесијама на којима је било речи о савременим моделима библиотечког пословања. Након друге панел-сесије, чија је тема била „Е-књиге, издавачи и библиотеке: прилике, проблеми и решењаˮ, уследила је врло занимљива дискусија са колегама из иностраних библиотека, а модератор је био др Богдан Трифуновић, председник Друштва и директор чачанске Библиотеке.

Библиотекарско друштво Србије је врло успешно реализовало 18. конференцију, посебно имајући у виду то да је организована у хибридном формату – уживо и онлајн преко ZOOM и Јутјуб платформи.

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.