UKUSI EVROPE U ŠKOLI

Ukusi Evrope u školi
Školski bibliotekari i nastavnici stranih jezika OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu na različite načine, već čitavu deceniju, podstiču svoje učenike da prigrle učenje jezika u školi i izvan nje, da slave kulturnu i jezičku raznolikost.
Učenjem stranih jezika širimo vidike, upoznajemo druge kulture i otkrivamo nove teritorije. Stara je mudrost da „koliko jezika govoriš, toliko vrediš”. Sa napretkom tehnologije granice između zemalja lagano blede, pa danas vrlo lako možemo stupiti u komunikaciju sa ljudima iz inostranstva i zaviriti u njihovu kulturu.
Širom Evrope 26. septembra svake godine, počevši od 2001, obeležava se Evropski dan jezika. Na svetu postoji između 6 i 7000 jezika, a samo ih u Evropi ima više od 220. Svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Raditi na očuvanju evropske jezičke baštine nemoguće je bez svesti o važnosti očuvanja vlastitog jezika.
Ove 2022. godine zajednički smo odlučili da okusimo ukuse Evrope. Učenici OŠ „Dušan Jerković“, bibliotekari i nastavnici stranih jezika sarađivali su tokom meseca septembra, savlađivali nove reči i pojmove, tekstove pesama i melodije, uvežbavali javni nastup poboljšavajući svoje jezičke veštine. Povodom Evropskog dana jezika, učenici, Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari organizovali su 30. septembra u večernjim časovima uglednu aktivnost ,,Ukusi Evrope“, gde su kroz muzičko-scenski nastup učenici glumili, pevali, svirali i plesali na: engleskom, ruskom, francuskom, španskom, italijanskom, nemačkom i srpskom jeziku.
Najveći udeo u istraživanju i prezentaciji odabranih zemalja i njihovih jezika, imali su učenici, koji su nakon pozdravne reči prikazali svoje panoe i odglumili scene u sedam nacionalnih restorana. Gosti, roditelji i kolege, mogli su se zatim poslužiti specijalitetima iz izabranih zemalja koje su pravili nastavnici, ali i roditelji i poneka baka. Na kraju priredbe i učenici su bili radoznali da isprobaju poneki strani i domaći specijalitet.
Pored učenja i razvijanja svesti kod učenika o značaju celoživotnog učenja, ove lepe aktivnosti bile su prilika za druženje, razvoj timskog duha i pokazatelj da upoznavanje kultura oplemenjuje i bogati. Ovo je još jedna od brojnih vannastavnih aktivnosti kojima naša škola podstiče istraživački duh i želju za saznanjem.

Mirjana Radovanović Pejović, Ana Duković

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *