Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Uspešno operisan u 95. godini

Život je stalna borba, nema predaje. Idem ka stotoj… To kaže 95-godišnji Petar Brajković iz Užica, kome je nedavno u užičkoj bolnici uspešno operisana slomljena butna kost. Vitalan, operaciju nesvakidašnju za ljude njegovih godina dobro je podneo i već drugi dan posle nje pridigao se uz pomoć terapeuta.

Hrabri pacijent sa doktorom Urošem Jovićevićem (Foto S. Jovičić)

Sada u svom stanu vežba redovno, sa šetalicom prošeta, u svemu je aktivan i lepo raspoložen. Izuzev oslabljenog vida, a katarakta ga ometa poslednjih godina, sasvim je dobrog zdravlja.

Život Petra nije mazio, u mladosti ga je i na Goli otok odveo, a on ipak sve izdržao. U Beogradu se rodio u imućnoj kući, već tada mu je otac posedovao i auto i telefon, ali je Petra kao pravedna privukla ideja o državnoj svojini, pa je u ratu hapšen kao jedan od rukovodilaca komunističke omladine SKOJ-a.

Ratovao je u partizanima i bio komesar, a nakon rata upisao studije hemije. Kad je nastupila rezolucija Informbiroa nije krio da je rusofil, i danas je dosledan tom uverenju. Zbog toga je tada na Golom otoku proveo tri godine, tuberkulozu tamo zaradio.

Ali Petrova čvrsta volja ga je sačuvala: kad se vratio završio je u Beogradu studije, pa je 1955. dobio radno mesto u Sevojnu u tada tek osnovanoj Valjaonici bakra na rukovođenju laboratorijom.

Stekao je porodicu: supruga mu je umrla umrla pre dve godine, a ima ćerku i sina, unuke. Život u Užicu, koje mu se dopalo, nije hteo da menja za beogradski, a mogao je. U penziju je otišao 1989. sa mesta šefa laboratorije u Valjaonici bakra.

– On je borac u životu, ne priznaje poraze, sve stoički podnosi – priča nam njegova ćerka LJiljana Drapšin i opisuje šta je starog Petra odvelo na operaciju. – Prvih dana oktobra šetao je sa štapom ispred zgrade, ali je pao i slomio butnu kost. Odveli smo ga u užičku bolnicu. Tamo su bili vrlo ljubazni i pažljivi, ortoped dr Uroš Jovićević predložio je operaciju. A otac je u poznim godinama u kojima nije praksa da se operiše, tu je uvek i pitanje kako će star čovek podneti anesteziju. Ali lekarev predlog odmah je prihvatio – kaže LJiljana, dok se Petar nadovezuje: – Nijednog trenutka nisam razmišljao, lekar zna šta je potrebno, a ako treba ima da se obavi.

Dr Uroš Jovićević objašnjava zašto se u ovom slučaju za operaciju odlučio:

– Reč je, u stvari, o prelomu gornjeg okrajka butne kosti, a to se rešava poput operacije preloma kuka, sastavlja pločom i šrafovima. Prelom kuka predstavlja jedan od najčešćih preloma u populaciji preko 65 godina. Inicira pogoršanje hroničnih oboljenja kod starijih zbog čega se često javljaju komplikacije koje dovode do smanjenja funkcije lokomotornog sistema. Kada se usled starosti i bolesti dogodi i prelom kuka, koji onemogućava ustajanje i hod, to može da bude pretposlednji korak u okončanju života i tamo gde je život mogao da potraje. Cilj ortopeda je da takvog pacijenta operiše i što ranije uspravi, čime mu znatno smanjuje komplikacije usled preloma i povećava šanse za preživljavanje. U Petrovom slučaju sve je uspelo, a on je pacijent koji se bori i sarađuje, što je vrlo važno za oporavak.

Vremešni Brajković bio je u bolnici sedam dana, posle toga mesec na rehabilitaciji u zavodu u Ivanjici. Radio je šta su mu predlagali, uredno vežbao, sve to nastavio i kad se kući vratio.

Sada je Petar dobro, lepo jede, redovno prati vesti, uz pomoć sina koristi i internet. Uvek nastojeći ponešto umom da uradi (redovno je rešavao sudoku dok je bolje video), jer smatra da za dug život mozak stalno treba vežbati i trenirati.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.