Užice novac za doček Nove godine preusmerava za lečenje dece

Užice (Foto S. Jovičić)

Užice – Neće biti novogodišnje proslave, koncerata i vatrometa u Užicu, a gradske pare za to predviđene idu u humanitarne potrebe – za lečenje bolesne dece. Tako je ovih dana odlučilo užičko Gradsko veće, a gradonačelnica Jelena Raković Radivojević o tome je izjavila:

– Sredstva u iznosu od tri miliona dinara, koja su bila namenjena za novogodišnje manifestacije, biće preusmerena za lečenje dece, odnosno pomoć deci za njihove operacije, kupovinu lekova, retke bolesti. Dogovor je da ovog puta, u pandemiji i teškoj situaciji sa kojom se svi borimo, budemo humani i da grad pokaže da misli na decu Užica. U prethodnom periodu Gradsko veće je razmotrilo šest takvih podnetih zahteva, za koje su odvojene sume od 50.000 do 250.000 dinara.

Gradonačelnica dodaje da će se zahtevi podnositi nadležnoj komisiji koja će odrediti zdravstvene kriterijume i prioritete, najvažnije u tom trenutku za lečenje dece. A Gradsko veće donosi odluke o tome koji se zahtevi finansiraju. – U budžetu za 2021. godinu, kao i za prethodne, postoji posebna pozicija za lečenje dece. Tako da će ukupna izdvojena suma biti mnogo veća od tri miliona dinara – istakla je Jelena Raković Radivojević.

Što se tiče novogodišnjeg kićenja grada, od njega se neće sasvim odustati. Gradsko veće u svojoj odluci navodi da će za tu namenu biti utrošeno 1,2 miliona dinara, dok će se sredstva predviđena za dodatno kićenje preusmeriti za lečenje bolesne dece.

Za ovakav gest lokalnoj vlasti stižu pohvale i od opozicije. Užički odbor Narodne stranke, opozicione partije koja se u poslednje vreme najčešće oglašava u vezi sa zbivanjima u gradu (kritički prema vlasti), ovog puta je čestitao gradonačelnici Užica na pomenutoj odluci.

– Narodna stranka Užice uputila je apel rukovodstvu grada Užica i ostalih gradova u Srbiji da novac namenjen proslavi novogodišnjih praznika preusmeri za lečenje dece obolele od spinalne mišićne atrofije i podrže humanitarnu akciju za mališane Aniku, Minju, Lanu i Olivera. Grad Užice je doneo ispravnu odluku da umesto proslave Nove godine i dodatne novogodišnje rasvete novac dobiju bolesna deca – navodi predsednica užičkog odbora Narodne stranke Ivana Parlić i dodaje:

– U ime Narodne stranke i u svoje ime želim da izrazim zadovoljstvo zbog ove odluke grada Užica i pozivam ostale gradove u Srbiji da tako urade i podrže građane Srbije u borbi za život ova četiri deteta, ali i ostale bolesne dece. Ta borba je ujedinila i okupila građane širom zemlje i iznad je svake politike. Zato, bez obzira na nepremostive političke razlike, čestitam gradonačelnici Užica na plemenitoj i ispravnoj odluci. Sa interesovanjem ćemo pratiti sprovođenje ove odluke u nadi da će ona biti primer svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji da umesto novogodišnje rasvete i bina upale nadu za život ove dece.

Objavila Politika, autor Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *