Uživanja na moćnim rekama i jezerima

Brze, čiste i turistima privlačne reke Drina, Lim, Uvac, Morava, Đetinja i druge teku regijom Zapadna Srbija. Ovde su i zanimljiva jezera: Perućačko, Zlatarsko, Uvačko, Radoinjsko, Međuvršje… Aktivnosti na ovim vodama, kao što su rafting, splavarenje, plovidba brodom ili katamaranom, vožnja kajakom, veslanje na dasci i kanjoning atraktivne su i popularne u ovo doba aktivnog turističkog odmora.

Foto: TOZS

U opštini Prijepolje reka Lim je stvorila pogodne uslove za vodene sportove. Ovde je rafting Limom najznačaniji, to je nezaboravna avantura za ljubitelje penušavih brzaka i prelepih krajolika. Rečni bukovi su mesta koja bude adrenalin, a samo na toku Lima od Kumanice do Brodareva postoji 16 takvih tačaka. U Prijepolju rade tri rafting kluba koja nude ove aktivnosti, osnovani su radi organizovanog bavljenja raftingom i drugim sadržajima vezanim za boravak na vodi zarad rekreacije i jačanja opšteg zdravlja. Manifestacija “Limska regata“, koja je trodnevni rafting spust Limom od Plava do Prijepolja, organizuje se u ovom kraju redovno već dve decenije i okuplja i po 200 raftera.

U bajinobaštanskom kraju tradicija splavarenja Drinom bila je duža od veka kada su, sve do sredine šezdesetih godina (do gradnje HE “Bajina Bašta“), drinski splavari rekom sve do Save spuštali goleme balvane posečene na Tari, u splavove utegnute. Borili su se s podvodnim stenama i hirovitom vodom koru hleba da zarade. Njihovim stazama, ali radi zabave i dobrog provoda, sada idu savremeni zaljubljenici u reku na raznim plovilima, okupljeni tokom leta na “Drinskoj regati“ od Perućca do Rogačice (25 km), najposećenijem događaju na vodi u Srbiji. Po 20.000 regataša iz zemlje i sveta sa stotinama plovila okuplja se krajem jula na ovoj regati. U njihovom karavanu uvek je i nekoliko drvenih splavova, kao sećanje na dugu tradiciju drinskih splavara. Pored tog sadržaja, u ovom kraju su redovne turističke plovidbe brodom “Grizli“ kroz kanjon Drine sve do Višegrada, što je celodnevni izlet za lep odmor i upoznavanje ovog čarobnog kanjona.

Na području Čačka, gde su velike mogućnosti za razvoj avanturističkog turizma zahvaljujući raznovrsnim prirodnim resursima, hidroakumulacija Međuvršje na Zapadnoj Moravi pruža mogućnosti za plovidbu i sportove na vodi. Čačanska turistička organiazcija ima svoja plovila katamarane, kojima se organizuje plovidba i panoramsko razgledanje klisure. Površina akumulacije veoma je atraktivna za rekreativne vožnje i regate. Osim kajaka i kanua, odlični su uslovi i za veslanje na dasci. U ovom kraju je u planu izgradnja i uređenje staze za kajak na divljim vodama na delu starog korita Zapadne Morave kroz Ovčar Banju.

Užice nudi atraktivnu vožnju kajakom kroz kanjon reke Đetinje u dužini od 900 metara, za taj poduhvat u okviru projekta “Unapređenje turističke infrastrukture u regiji Zapadna Srbija“ nabavljeno je 10 kajaka. Poznavaoci kažu da je ovo jedna od najlepših kajakaških staza u Srbiji, a u njoj mogu uživati i rekreativci. U novovaroškom kraju, gde su tri velika jezera, poseban doživljaj predstavlja vožnja čamcem kroz Specijalni rezervat prirode “Uvac“, Zlatarskim i Radoinjskim jezerom. Tu se koristi i kajak, a na Zlatarskom jezeru se obavljaju pripreme veslačkih timova.

Veslanje na dasci ili SUP (stand up paddle) atraktivan je sadržaj na vodi koji zaživljava u regiji. To je nova letnja razbibriga mladih, a moguće ju je upriličiti na području Bajine Bašte, u Međuvršju ili Prijepolju. Kraj vode se organizuje i kanjoning, jedan od najmlađih ekstremnih sportova, koji je brzo osvojio srca poklonika avantura i lepota Zapadne Srbije. Podrazumeva kretanje kanjonom reke uz savladavanje prirodnih prepreka, i to penjanjem, korišćenjem užeta, plivanjem, skakanjem sa vodopada, a organizuje se uz pratnju iskusnih vodiča i instruktora. Na Tari postoji nekoliko lokacija za kanjoning, među kojima se izdvajaju kanjoni reke Rače i Brusničkog potoka. Klisura reke Miloševke u prijepoljskom kraju izuzetno je pogodna za ovaj sport.

PressLider / TOZS

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *