Veče posvećeno pesniku Dimitriju Jovanoviću

Čačak – Književni program Doma kulture organizuje u petak, 15. septembra u Maloj sali sa početkom od 19:30 časova veče posvećeno portretu pesnika Dimitrija Jovanovića – “U daljine zagledan”. O njegovom stvaralaštvu govoriće pesnici Živorad Nedeljković i  Miloš Milišić.

Dimitrije Jovanović je rođen u Obrvi kod Kraljeva od oca Petra i majke Jelene, 1949. godine. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Piše poeziju, satiru i prevodi s makedonskog. Osnivač je i doživotni predsednik Kraljevskog satiričnog kruga. Radio je u prosveti i kulturi. Bavio se izdavaštvom (Agencija za izdavačku delatnost „Brana Cvetković“). Bio je prvi urednik opozicionog lista „Kraljevačke novine“, koji je 1996. godine izlazio u Kraljevu.

Dobitnik je prve nagrade na III svetskom festivalu humora i satire »Zlatna kaciga« u Kruševcu, 1995. godine i druge nagrade za aforizam na II festivalu aforističara Jugoslavije u Svrljigu 1998. godine. Zastupljen je u leksikonu „Ko je ko u srpskom humoru, satiri i karikaturi“ (Ošišani jež, Beograd, 1998), antologiji „Vrag i šala – pola stoleća srpskog aforizma“ Vitomira Teofilovića (Gutenbergova galaksija, Beograd, 2000) i „Antologiji mudrosti“ Vladimira Šojhera (Veće, Moskva, 2007).

Reč kritičara

„Jedina moguća pesnikova pozicija u modernom svetu je „sam protiv svih“ i Jovanović je jedan od osvajača te jezive šampionske titule. Ličnosti kao što je Jovanović, kukavički šutoj srpskoj književnosti, uveliko nedostaje. NJegovoj poeziji se može što-šta prigovoriti, ali ona retko kada visi u praznom: ima svoj, „kao krv neophodan“ razlog, jer je odgovor. I – jer je duhovna vertikala mosta – od predaka ka potomcima” – Vladimir Jagličić

Deset aforizama:

Tupadžije najviše šilje.

Nisam kukavica iako pazim gde podmećem jaja.

Ovangarda je na čelu ovaca.

Psi rata su plemenita rasa u odnosu na džukele mira!

Ovog puta smo pored motke usrali i zastavu!

Ne vredi oštriti olovku kad je misao tupa.

U skupštini svaka klupa je magareća.

Ko pije zlo ne misli! Ko misli ne trezni se!

Mnogo je Srba izginulo, ali zato ovo što je ostalo ne vredi ništa.

Majmuni nemaju otadžbinu!

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *