Velemajstorski život Dragoslava Andrića

Velemajstorski život Dragoslava Andrića

Ove jeseni navršava se sto godina od rođenja Čačanina Dragoslava Andrića, književnika, prevodioca, antologičara, šahovskog majstora i aforističara. Na njegov renesansni duh i široko stvaralačko polje, brojnu publiku u Velikoj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u četvrtak, 23. marta podsetili su profesori i učenici čačanske Ekonomske škole, njihovi prijatelji i saradnici.
Sasvim na tragu ovog svestranog kulturnog pregaoca, veče naslovljeno „Svašta o Svaštari i drugim radovima” ispunile su najraznovrsnije teme. Smenjivali su se skečevi razjašnjenih pojmova iz Andrićevog „Rečnika žargona” i čuvene „Svaštare ‒ udžbenika nonsensa”. Od majstorskih prevoda poezije Ogdena Neša do zabavnih dočaravanja šahovskih poteza, prisutni su uživali u večeri koje je odisalo duhom vedrine i pronicljivosti, a koje je pisac ostavio kao trajnu inspiraciju potonjim generacijama.
Značajan deo večeri, baš kao i Andrićevog rada, zauzela je muzika. Izvođenjem pesama Boba Dilana, grupe „Pink Flojdˮ, Brusa Springstina, ali i domaćih bendova, učenici i profesori podsetili su prisutne na „Stereo stihove”, kultnu antologiju prevedene rokenrol poezije. O Andrićevom doprinosu afirmaciji tada nove, a uvek mladalačke struje u kulturi, kroz video-poruke snimljene za ovu priliku govorili su Peca Popović i Savo Stijepović.
A najbolji dokaz da je Dragoslav Andrić svojim stvaralaštvom uspeo da dokuči i svakome približi duh modernog, bila je vrlo raspoložena publika svih uzrasta. Njihovi aplauzi odali su počast čoveku koji je nedugo pred smrt, 2005. godine, posetio 42. Disovo proleće. Tom prilikom čačanskoj Biblioteci je poklonio oko 400 knjiga iz lične kolekcije, istakle su u završnici profesorke Ekonomske škole i organizatori programa: Tatjana Blagojević, Svetlana Vasojević i Jasmina Obrenić.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *