VELIKO PRIZNANJE Institutu za voćarstvo Čačak

Čačak – U Čačak je stiglo jedno od najviših državnih priznanja: Sretenjski orden trećeg stepena, koji je svojim sedam decenija dugim radom zaslužio Institut za voćarstvo.

Orden je dodeljen ukazom predsednika Republike Srbije, a uručen je prilikom proslave Dana državnosti.

Direktor Instituta dr Milan Lukić, foto: PressLider

U obrazloženju odluke navodi se da se orden dodeljuje ovoj „renomiranoj naučnoj instituciji za naročite zasluge i međunarodno priznate rezultate u primeni naučnih metoda i unapređenje voćarstva, povodom 70 godina rada“.

U ime Instituta, orden je primio dr Milan Lukić, direktor Instituta:

„Pored velikog broja priznanja kojim je Institut odlikovan u prethodnih sedam decenija, ovo je svakako najveće državno priznanje koje smo dobili i koje može dobiti jedna institucija. Ovo značajno priznanje predstavlja potvrdu stručnosti, angažovanja, istraživačkog rada i izuzetnog profesionalizma kolektiva Instituta tokom 70 godina postojanja“, rekao je on za Press Lider.

Dr Milan Lukić sa Sretenjskim oredenom, foto: PressLider

Institut je po mnogo čemu prepoznatljiva i jedinstvena institucija u našoj zemlji koja je u prethodnom periodu izgradila svoj renome u voćarskoj nauci, ne samo na području Srbije, već i Evropi i svetu. Pored veoma velikog broja postignutih rezulatata, sa ponosom ističem stvorenu 41 sortu kontinentalnih vrsta voćaka, konstantno usavršavanje kadrova, uvođenje savremenih tehnologija prozvodnje sadnog materijala, intenziviranje saradnje sa fizičkim i pravnim licima iz oblasti voćarstva, kao neka od sjajnih dostignuća Instituta za voćarstvo u prethodnih sedam decenija“, rekao je direktor ove renomirane ustanove.

On je dodao da je „proširivanje granica naučnih saznanja iz oblasti voćarske proizvodnje osnovna misija razvoja Instituta. Institut danas posebnu pažnju posvećuje razvoju nauke kroz nacionalne i međunarodne projekte, ali i kroz sve druge oblike saradnje sa institucijama – pravnim i fizičkim licima u zemlji i inostranstvu“:

„Međutim, imajući u vidu izraženu potrebu da se naučna dostignuća u oblasti voćarstva i proizvodnja hrane u narednom periodu moraju usavršiti i prilagoditi zahtevima evropskog i svetskog tržišta, nameće se potreba pronalaska optimalnih rešenja i odgovarajuće tehnologije prilagođene proizvodnim uslovima naše zemlje. Institut se ne može fokusirarati samo na generisanje znanja, već i na njegovu diseminaciju i primenu. Stoga ćemo u narednom periodu sve više svoje aktivnosti usmeravati u pravcu razvoja i transfera znanja, pre svega na bržu primenu novih i inovativnih tehnologija u voćarskoj i proizvodnji sadnog materijala, proizvodnji i prometu kvalitetnih plodova voća, usluge ovlašćenih laboratorija i drugih poverenih poslova. Institut ima vodeću poziciju u stvaranju i održavanju predosnovnog i osnovnog sertifikovanog sadnog materijala voćaka, ne samo u Republici Srbiji, već i čitavom regionu. Posebna pažnja je usmerena na proizvodnju zdravog reprodukcionog materijala, odnosno kalem grančica kontinentalnih vrsta voćaka za sopstvene potrebe, kao i za druge rasadnike“, rekao je direktor Instituta, doktor Milan Lukić.

Priznanje voćarskom Institutu Čačak, foto: PressLider

U Institutu su sa posebnim ponosom istakli da je posle dužeg vremenskog perioda uspostavljena finansijska stabilnost, a značajno je investirano i u opremu za naučnoistraživački rad, infrastrukturu neophodnu za proizvodnju sadnog materijala (protivgradne mreže i sistem za navodnjavanje), kao i zasnivanje savremenih voćnih zasada.

„Pretpostavljam da su to samo neki od razloga zbog čega smo zasluženo dobili ovo prestižno odlikovanje. Ne mogu da ne naglasim da je Institut dobio i Decembarsku nagradu Grada Čačka za 2016. godinu, što je takođe izuzetna čast za naš kolektiv“, kaže doktor Lukić za naš portal i zaključuje:

Odlikovanja veoma prijaju i čine nas ponosnim. Istovremeno predstavljaju dodatni motiv, podstreh i veliku obavezu da još brže, jače i bolje nastavimo ka osvajanju i prenošenju znanja u cilju unapređenja voćarske proizvodnje našeg kraja i cele Srbije. Imajući u vidu kapacitete Instituta, ne sumnjam da ćemo istrajati na tom putu„.

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *