Više mesta za kragujevačke mališane

Kragujevac – Lokalna samouprava je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila sredstva za kragujevačke privatne vrtiće, kako bi se deca koja su ostala ispod crte, nakon prijema u predškolskim ustanovama “Đurđevdan” i “Nada Naumović”, upisala po istoj ceni u privatna obdaništa. Ranije je najavljeno da je za te namene izdvojeno oko 30 miliona dinara.

Foto: buonanotizia.org
Foto: buonanotizia.org

Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, koje poseduju rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog ministarstva.

Za ostvarivanje tog prava, za period od 1. septembra ove godine do 31. avgusta 2017., biće korišćena rang lista Predškolskih ustanova. Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi iznosi 80 odsto od ekonomske cene. Učešće grada Kragujevca u dnevnom iznosu boravka deteta utvrđuje se delјenjem mesečnog iznosa koji se priznaje kao osnov za obračun dela troškova boravka dece, sa brojem radnih dana za obračunski mesec.

Na zvaničnom sajtu grada biće objavljen konkurs na osnovu kojeg će se utvrditi lista verifikovanih privatnih predškolskih ustanova, nakon čega će grad Kragujevac zaklјučiti ugovore sa privatnim vrtićima.

S obzirom na to da grad Kragujevac nije u mogućnosti da poveća kapacitete predškolskih ustanova čiji je osnivač, uklјučivanje privatnih predškolskih ustanova u sistem javnih usluga povećaće dostupnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Na taj način biće uklјučen veći broj dece u procese rane socijalizacije i vaspitno-obrazovnog rada.

Na sednici veća odobrena su budžetska sredstva od 665.000 dinara Okružnoj organizaciji Saveza slepih Srbije u Kragujevcu, Centru za socijalne inovacije i integracije i Gradskom udruženju penzionera za realizaciju projekata u oblasti socijalne zaštite.

Data je saglasnost i Gradskoj upravi za upravlјanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj da zaklјuči ugovor sa Agencijom “URBAN ART“ radi izrade tehničke kontrole projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju košarkaškog igrališta u Velikom parku. Saglasnost je data i Udruženju za društveni razvoj mladih “Interaktiv“ za postavlјanje trbina sa obe strane Otvorene scene u Velikom parku radi održavanja programa.

Izvor: infokg.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.