VLADAN MATIJEVIĆ DOBITNIK NAGRADE,,BEOGRADSKI POBEDNIK“ZA ROMAN ,,PAKRAC“

 Književnik Vladan Matijević dobio je danas nagradu „Beogradski pobednik“ za roman „Pakrac“, u izdanju “Lagune“.

Odluku da Matijeviću pripadne Nagrada „Beogradski pobednik“, koja se dodeljuje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku u prethodnoj godini, doneo je žiri koga su činili dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković.

U najužem izboru za Nagradu „Beogradski pobednik“ bilo je šest romana: „Devojačka soba“ Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića (Vulkan), „Aperkat“ Maje Iskre (Lom), „Pakrac“ Vladana Matijevića, (Laguna), „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora) i „Vreme vode“ Bojana Savić Ostojića (Kontrast izdavaštvo).

Biblioteka grada Beograda je ovu nagradu ustanovila 2021. godine. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa.

Prvi laureat je bio pisac Drago Kekanović za roman „Privrženost“, a prošle godine nagradu je dobio pisac Goran Petrović za knjigu „Papir sa vodenim znakom“.

Prema oceni književne kritike, osmi roman Vladana Matijevića „Pakrac“ je bespoštedna anatomija posrnuća i, između ostalog, oslikava naličje posleratne Srbije, osiromašene i moralno devastirane.

Vladan Matijević je rođen 1962. u Čačku, gde i danas živi. Do sada je objavio osam romana, dve zbirke poezije, dve zbirke priča, knjgu eseja i knjigu drama.

Dobitnik je više književnih nagrada, kao i dve nagrade za celokupno književno delo i značajan doprinos književnosti i kulturi „Ramonda serbika“ i „Zlatni krst kneza Lazara“. Njegovi romani i priče prevedeni su na engleski, francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik.

Izvor:Morava Info

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *