VODA sa JAVNIH česama u ČAČKU je ISPRAVNA za piće

Javne česme koje se nalaze pored magistrale u Ovčarsko-kablarskoj klisuri već nekoliko godina nisu u sistemu kontrole čačanskog Zavoda za javno zdravlje. Kontrola ispravnosti vode sa ovih česama mogla bi da se vrši na osnovu zahteva Sanitarne inspekcije ili Grada Čačka

Voda sa javnih česama u Čačku, kao i sa ateničkog i trnavskog vrela i vodovoda Bačevci je ispravna za piće, kaže Milka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje u Čačku.

Prema njenim rečima, u sistemu redovne kontrole su i javne česme u Specijalnoj bolnici Atomska Banja u Gornjoj Trepči gde je takođe voda ispravna, dok je na osnovu analiza iz ovog meseca utvrđena mikrobiološka neispravnost vode sa četiri javne česme u opštini Gornji Milanovac.

– Kontrolišu se vode sa javnih česama u Mlakovcu, Majdanu, Savincu, Svračkovcima i Grabovici. Na osnovu poslednjih analiza utvrđeno je da su sve ove česme, osim one u Mlakovcu, mikrobiološki neispravne i nisu bezbedne za piće. Neke od tih česama imaju u svom sastavu arsen, u nedozvoljenoj koncentraciji kao prirodno svojstvo, kaže naša sagovornica.

Zavod za javno zdravlje ne kontroliše javne česme na magistrali ka Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Javne česme koje se nalaze pored magistrale u Ovčarsko-kablarskoj klisuri već nekoliko godina nisu u sistemu kontrole čačanskog Zavoda za javno zdravlje. Kontrola ispravnosti vode sa ovih česama mogla bi da se vrši na osnovu zahteva Sanitarne inspekcije ili Grada Čačka.

– Postojale su tri česme, ali mislim da je jedna od njih presušila. Mi ne vršimo kontrolu već nekoliko godina jer nisu u našem sistemu. Mislim da njima gazduje naš Grad, i po zahtevu Sanitarne inspekcije ili Grada, mogla bi da se izvrši kontrola vode na tim česmama. Javna česma na Karauli je u vlasništu opštinske uprave Lučani, tako da po njihovom zahtevu može biti vršena redovna kontrola, kaže Milka Levajac.

Dženarika info

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.