Zajedničko saopštenje timova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Boška Obradovića

Zajedničko saoštenje izbornih timova Vuka Jeremića, Saše Jankovića, Boška Obradovića povodom predstojećih predsedničkih izbora prenosimo u celini:

Iako jasno odvojeni u predsedničkim kampanjama, izborni timovi Vuka Jeremića, Saše Jankovića i Boška Obradovića saglasili su se o zajedničkom cilju da spreče neregularnosti i krađu u izbornom procesu i da zaštite prava birača da na  predsedničkim izborima slobodno, neometano i bez straha biraju svog predsednika.

Predizborni štabovi trojice kandidata pozivaju:

  • Republičku izbornu komisiju da prizna pravo sudskim overiteljima da vrše overu potpisa građana

Zakon o izboru predsednika Republike izričito navodi sudske overitelje, a ne notare, kao isključivo nadležne za poslove overe potpisa. U suprotnom, usled nedovoljnih kapaciteta notarskih kancelarija i pritisaka vlasti na notare, biće ugroženo ili onemogućeno pravo pojedinih predsedničkih kandidata da podnesu kandidaturu.

  • Narodnu skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora

Nadzorni odbor Skupštine sastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka  mora da nadgleda celokupan proces i podnese javan pisani izveštaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora. Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore.

  • Predsednicu Narodne skupštine da odmah uputi zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da obavi posmatračku misiju, u skladu sa dosadašnjom praksom.

Kako nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS-a od 24.aprila 2016. godine za ispravkom mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, potrebno je da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka

  • Državne organe da ne dopuste i ne ponavljaju neregularnosti koje su zabeležene u izveštaju OEBS-a

U izveštaju  OEBSa od 24. aprila 2016. godine, uočene su brojne nepravilnosti u toku izbornog procesa i date preporuke koje nisu ispunjene. Zato zahtevamo od državnih  organa da  ne ponove nepravilnosti uočene u prethodnim izbornim procesima.

Izborni timovi tri predsednička kandidata preduzimaće usaglašene mere  kako bi tokom celog izbornog procesa pratili i štitili ostvarivanje prava građana na slobodnu izbornu volju.

INFORMATIVNA SLUŽBA TIMA VUKA JEREMIĆA

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *