Zaraslu stazu iz turskog doba uredili volonteri iz sveta

Užice – Mladi volonteri iz Rusije, Nemačke, Španije, Francuske i Srbije čistili su proteklih dana zakorovoljene staze iz turskog doba u klisuri reke Đetinje.

Zavlačili se po žezi u gustiše i kamenjare, krčili davnašnji put da bi planinarima pomogli da lakše krstare živopisnim kanjonom kroz koji je nedavno, trasom nekadašnje “ćirine“ pruge, asfalt postavljen. Te zaboravljene staze, nekad deonice turskog trgovačkog druma, idu oko tunela a korišćene su pre gradnje uske pruge.

Ova akcija delo je učesnika Volonterskog kampa “Ekstremno volontiranje“, koji organizuju užičko Vodičko udruženje “Kapedunum“ i Mladi istraživači Srbije. Prvih pet dana volonteri su proveli na području Užica, a u narednih šest na Zlatiboru nastavljaju aktivnosti. Tamo će pripremati staze i učestvovati u organizaciji trke u ekstremnom biciklizmu na Torniku.

– Čistili smo zakorovljene staze oko tunela u klisuri Đetinje, od Staparske banje prema gradu. One su u davno vreme korišćene, ali su zarasle, a planinarima je lakše da prolaze njima nego asfaltom. Raščistili smo žbunje, pokupili smeće, prolaz učinili bezbednijim. Ukupno 2.150 metara staza smo uredili i osposobili za upotrebu. Svi volonteri su veoma vredni, ništa im nije padalo teško: ni vrućina, ni rad, nošenje alata. Većina su studenti i imaju obaveza, ali su došli ovde da rade i druže se. Vole volonterski rad, tako koriste svoj godišnji odmor – kaže nam jedan od dvojice kamp lidera Aleksandar Ristić iz Beograda.

– Ovde je lepo, dopadaju mi se i priroda i ljudi. Drugi put sam u Srbiji, doćiću opet. Radili smo, ali i uživali – nadovezuje se kamp lider Pol Timoneda iz Barselone, student elektronskog inženjerstva.

Mlade istraživače Srbije ovde predstavlja Lena Mićić: – Već 28 godina Mladi istraživači organizuju volonterske kampove. Ove godine organizovali smo 34 takva kampa širom Srbije, uz učešće oko 500 mladih, što se finansira kroz program “Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta. Raduje nas što volonterski rad uključuje sve više mladih kod nas – kazuje Lena.

Važan deo obaveza u ovom poduhvatu, kao i u nizu sličnih volonterskih akcija u Užicu, podneo je Marko Ristovski, predsednik udruženja “Kapedunum“. – Ovo je drugi međunarodni volonterski kamp koji organizujemo u Užicu. Cilj je da se promoviše aktivnost mladih, a smisao ove akcije da omogućimo ljudima koji ne žele da koriste asfalt kroz kanjon Đetinje da se kreću po uređenim planinarskim stazama. Šteta je što se mladi Užičani nisu uključili u ovu aktivnost iako smo ih pozvali. Ali značajno su nam pomogli iskusni planinari Planinarskog društva “Rujno“ koji poznaju te staze – izjavio je Ristovski.

Sekretar užičkog PD “Rujno“ Ivan Obućina bio je ovih dana desna ruka ovim mladim volonterima: – Akcija koju su sproveli značajna je za grad, za sve ljubitelje prirode. Mi planinari smo ih vodili na terenu i radili s njima, duga staza je uređena – ističe Obućina.

Politika / B.Pejović

Foto: Privatna arhiva

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.