Zatvaranje lokala na Kopaoniku u jeku sezone

U jeku turističke sezone, kada na Kopaoniku boravi 15.000 gostiju, Poreska uprava zatvorila je jedanaest kafea i restorana. U zavisnosti od toga da li je to prvi ili ponovljeni prekršaj lokali neže raditi jednu ili dve nedelje – do kraja zimskog raspusta. Ugostitelji negoduju.

Kopaonik---zatvoreni-lokali-2

S obzirom na to da se sedam od 11 zatvorenih objekata nalazi u centru turističkog naselja, gosti moraju dobro da se namuče ako ručali žele da ručaju u restoranu. U najvećoj su se nevolji našli oni koji su se već pretplatili na obroke u ovim lokalima.

„Smatram da je ovo pogrešan potez države što je uradila“, smatra jedan od njih. „Sve je to moglo da se završi sa novčanom kaznom, a da lokali nastave da rade.“

Kažu i da je to nezgodno za skijaše, jer ne mogu da se okrepe na stazi kad prave pauzu.

Ovo je druga kontrola koju je u proteklih mesec dana na Kopaoniku sprovela Poreska uprava. Početkom decembra ovde je na nedelju dana zatvoreno nekoliko kafića i restorana, ali se tada vlasnici nisu žalili.

Kopaonik---zatvoreni-lokali-4

Ovog puta, kažu, inspekcije su bile rigorozne, zatvoreni su zbog sitnih propusta i dvonedeljne zabrane rada – kako smatraju – bolje je zameniti većom novčanom kaznom.

„Najmanje dve trećine lično vlasnika poznajem i video sam njihova rešenja o zatvaranju“, ističe ugostitelj Davor Kovačević. „U svakom je navedeno stanje, piće u šanku bilo je tačno, da su inspektori dobili fiskalne račune, da se novac u kasama slagao i da su radnici bili prijavljeni. A onda pošto tu nisu našli nikakvu nepravilnost ušli su u kuhinju, prosto iz razloga koji oni i sami znaju. U kuhinji je takva preciznost nemoguća. Tamo se stvari ne broje na komad ili u gram. Kuhinja je jedna živa stvar.“

Radan Anisijević, ugostitelj, zamera i nedostatak tolerancije:

„Da li je moguće da toliko nema tolerantnosti dok se vrši kontrola da deca od pet godina ne mogu kod kolege da iskoriste pravo ručka koji su njihovi roditelji uplatili u okviru aranžmana u oktobru, novembru. Mislim da je to jako loša slika i poruka za sve.“

U dopisu koji smo dobili od Poreske uprave navode da su mere privremene zabrane obavljanja delatnosti utvrđene na osnovu neizdavanja fiskalnih računa i drugih nepravilnosti, da će razmotriti primedbe i potom pokrenuti postupke za utvrđivanje prekršajne odgovornosti. Ističu da će nastaviti sa vanrednim i vikend kontrolama svih poreskih obveznika, pa tako i ugostitelja.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.