Zbog penzije morao uz dva svedoka da dokazuje da ga je rodila majka

Vaso Perović (66) iz sela Kruščice, kod Arilja, nije mogao svojim očima da poveruje kada je nedavno iz užičke filijale Fonda PIO od njega traženo da ovoj ustanovi dostavi overenu pisanu izjavu na okolnosti njegovog srodstva sa Canom Perović, odnosno praktično da dokaže da je on sin svoje majke, koja je umrla još 2012. godine. Ovu njegovu izjavu, da ceo slučaj bude još neverovatniji, trebalo je da u Opštinskoj upravi u Arilju potvrde još dvojica svedoka, i to pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Vaso Perović i izvod iz matične knjige rođenih u kojem se Cana Perović navodi kao njegova majka, foto: Novosti
Vaso Perović i izvod iz matične knjige rođenih u kojem se Cana Perović navodi kao njegova majka, foto: Novosti

Vaso je u maju ove godine podneo zahtev za poljoprivrednu penziju, koju je redovno uplaćivao još od 1986. godine, a ostvarenu na poljoprivrednom gazdinstvu, koje se do smrti vodilo na njegovu majku Canu, a potom na njega. Uz zahtev za penziju, nedugo potom, morao je da priloži i pregršt dokumentacije, između ostalog i izvod iz matične knjige rođenih, gde se jasno vidi da mu je majka Cana Perović. Pored toga, dostavio je i pomenutu izjavu, jer, očigledno, ova dva dokumenta nisu bila dovoljna Filijali PIO fonda u Užicu.

– Bio sam u čudu kada sam dobio poziv od PIO fonda da dostavim dokaz da je Cana moja majka – priča Vaso. – Koga je trebalo da uzmem za svedoka, kada me je majka rodila pre 66 godina? Ko danas još može da svedoči o tome? Da li je trebalo da dovedem babicu koja je porodila moju majku, iako se tada rađalo po kućama? Ne znam za šta će im takav dokaz. Sve je jasno kao dan – uplaćivao sam tolike godine novac, a sada kada treba da mi vrate i da primam penziju, oni traže milion dokumenata. Sramota! Još sam silne takse morao da plaćam, pa i za tu smešnu izjavu dva svedoka, koji su potvrdili da me majka rodila.

Perović je tek skoro pola godine pošto je podneo zahtev, krajem novembra, dobio rešenje da je ostvario pravo na penziju. On ističe da je iznošenjem ove priče u javnost želeo da skrene pažnju državnim ustanovama da „ne maltretiraju običan narod, da ne traže apsurdne izjave, te da im nesmetano omoguće da ostvare pravo na ono što im po zakonu pripada“.

NIJE BILO LOŠE NAMERE

Sanja Jokić, načelnica odeljenja za PIO, rekla nam je da je tačno da je od Perovića tražen izvod, kao i izjava, ali ona napominje da se „podrazumevalo da ne treba oba dokumenta, već samo jedan, kojim se dokazuje srodstvo“.

– Greška je što u pozivu za stranku nije stajalo da treba dostaviti izvod ili izjavu, a ne oba. To obično tražimo od stranaka koje iz nekih razloga ne mogu da nam dostave izvod. Verujte, nije loša namera, već sve radimo u cilju ekonomičnosti predmeta – kazala nam je Jokićeva.

Novosti

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.