Zdravije su stare sorte voća

Tripkova pod Zlatiborom. – Doba je godine kad se u brdima orezuje i sadi voće. A voćnjaci podzlatiborskog sela Tripkova, još nezagađeni, čuvaju stare voćne sorte, čiji zdravi plodovi postaju traženiji u poplavi onih ko zna odakle pristiglih, čime prskanih i samo na oko privlačnih s polica supermarketa.

Milenko Sokić u svom voćnjaku, foto S.Jovičić

U zaseoku Sokići zatekli smo Milenka Sokića, vrsnog kalemara i voćara kako u svom voćnjaku orezuje i kalemi zasade.

– Upravo sada je vreme za sadnju voća svih vrsta. Ovde u brdima najbolje uspevaju šljive, jabuke, kruške i dunje. Imamo privilegiju da je na ovom području voće organsko, jer zemljište nikad ničim veštačkim nije tretirano. Samo se stajnjak kao đubrivo koristi. Zato nam je voće zdravo, slatko i zaista dobrog kvaliteta – kazuje Milenko.

Opisuje nam postupak orezivanja: voćar u ovo vreme treba da oreže grane i ukloni “vodopije“ (grane koje zimi narastu, a potom nemaju ni cveta ni ploda pa drugim zdravim uzimaju vodu). Ovo je obavezan posao svakog proleća, a valja ga uraditi da bi se rodne grane razvile i voćnjak bolje rodio.

– Kalemljenjem se stvara novo voće. Ono se u našem kraju obavlja na podlogama divljih krušaka i jabuka, jer to pitomom daje kvalitet i zdraviji rod. Voće je onda izdržljivije, trpi insekte, ne mora da se prska. Ovo činim tako što na grane divljih nadograđujem pitome vrste jabuka (budimka, kolačara i druge stare sorte) i pitome kruške (jeribasma, kaluđerka). Ovde i dunja odlično rađa, za nju su u ovom delu Tripkove vrlo pogodni uslovi.

Milenkov neveliki voćnjak u porodičnom domaćinstvu iz godine u godinu daje lepe plodove. Ovaj voćar se kalemljenjem bavi poslednjih desetak godina, po savetima fakultetskog profesora Ljubinka Milanovića, voćara amatera. Do sada Sokić nije imao promašaja u tom poslu. A kad za godinu bude u penziji, češće će iz Užica (gde živi) dolaziti ovde na očevinu u Tripkovu i još više voća zasaditi.

Jabuka budimka, foto Vikimedija

Dve porodice, Milenkova i njegovog brata Zorana, te voćne plodove koriste i za jelo i za rakiju. – Pečemo dobre domaće rakije: dunjevaču, kruškovaču, ljutu od šljive. Samo za kućne potrebe: za nas, komšije, prijatelje – dodaje naš sagovornik.

Ova brda blizu jezera Vrutci valovita su i za voće pogodna. Ali proredila se i Tripkova, kao druga planinska sela ovog dela Srbije. Domaćinstva ostarela, mlađima su privlačniji obližnje Užice i turistički centar Zlatibora. Ipak u ovo doba, kad se zbog korone iz urbanog beži u zdrave sredine, najednom tokom sunčanih dana oživljavaju kuće i voćnjaci živopisne Tripkove. U kojoj je opština Čajetina asfaltne puteve dovela maltene pred svako domaćinstvo.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *