Žig „Dobro sa Zlatibora“ čuva sve ono što vredi

Zlatibor. – Praznici su i dobro se jede, a na mnogim prazničnim trpezama su mesni i mlečni delikatesi zlatiborskog kraja. Ovi i još neki lokalni proizvodi, da se potvrdi njihova vrednost i izvornost, upravo su dobili novoustanovljeni žig garancije “Dobro sa Zlatibora“.

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“

Taj žig proletos je registrovan, reč je o poduhvatu čajetinskog privrednog društva za razvoj poljoprivrede “Zlatiborski eko agrar“. Osmišljenom s ciljem brendiranja ovdašnjih vrednosti, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u ponudi turističke opštine Čajetina. Da se neguju autentičnost i tradicija, podstakne kreativnost, promoviše ono što vredi iz zlatiborskog kraja.

Dobro sa Zlatibora, foto: S.Jovičić

Ovde se navodi da naziv “Dobro sa Zlatibora“ mogu nositi ne samo tradicionalni prehrambeni proizvodi, nego i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), posebni restorani, kategorisana seoska turistička domaćinstva.

– Žig garancije će uticati na podsticaj razvoja lokalnih proizvoda, podizanje nivoa kvaliteta i turističkih usluga. Oni koji ga dobiju proizvode se na teritoriji opštine Čajetina od sirovina sa ovog područja, s tim što izuzetak čine suvomesnati proizvodi čija sirovina može poreklom biti sa teritorije cele Republike Srbije – navode u “Eko agraru“, dodajući da hrana sa oznakom “Dobro sa Zlatibora“ mora zadovoljiti potrebe potrošača i sve odredbe o bezbednosti, te da se žig može dodeliti samo onim proizvođačima i pružaocima usluga koji rade po propisima i uredno evidentiraju nabavku sirovina, proizvodnju i prodaju.

Suvomesnato „Dobro sa Zlatibora“, foto: S.Jovičić

Poznato je da su Zlatiborci od davnina pouzdani snabdevači tržišta suvomesnatim proizvodima, s kojima su još u 19. veku stizali na pijace od Beograda do Sarajeva i Dubrovnika, čak i do Beča i Pešte. Ta tradicija održala se i u ovo vreme, ovdašnji mesni specijaliteti uvek su na ceni. Zlatiborsko podneblje bogomdano je za proizvodnju dobre goveđe i svinjske pršute, slanine, domaće kobasice, stelje i drugih delikatesa, koje ovovremeni domaćini svake zime prikazuju na popularnoj “Pršutijadi“ u Mačkatu.

Zlatiborska goveđa pršuta, foto S.Jovičić

Pored mesa, u zlatiborskim domaćinstvima prave se i odlični sir i kajmak, med, rakija, a vredne ruke domaćica, koje izrađuju rukotvorine kad nađu slobodnog vremena, stignu da načine i slasne džemove, sokove, kompote, poslastice. Pojedini domaćini odlučili su da suše voće, drugi se bave prikupljanjem i gajenjem lekovitog bilja, proizvodnjom čajeva, uzgojem starih sorti žitarica…Prilika je da se i plodovi njihovog rada preko žiga “Dobro sa Zlatibora“ bolje vide i naplate.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *