Zimska borba za beloglave supove

Nova Varoš – Sneg je ovih dana zatrpao zabiti Zlatara, gde je najveća kolonija beloglavih supova na Balkanu.

panoramio.com
panoramio.com

Put do njihovog hranilišta zvanog Manastirine vodi kroz brda, desetak kilometara od Nove Varoši.

Ova retka ptica poslednjih godina je sve brojnija u tom kraju, zahvaljujući organizovanoj društvenoj brizi, ali ovakva studen zahteva posebne napore onih koji o njoj brinu.

– Nije lako u ovim vremenskim prilikama na hranilište redovno dostavljati hranu (uginule životinje i klanični otpad) za supove. Specijalni rezervat prirode „Uvac”, zadužen i za ove poslove, ima čuvarsku službu sa desetak čuvara, imamo i terenska vozila da na Manastirine dopremimo tu hranu, a neretko zbog toga, zajedno sa stanovnicima okolnih sela, raščišćavamo sneg s pristupnih puteva. Juče je pet naših čuvara čistilo taj put jer orlovi ne smeju ostati gladni. Dodatnu teškoću predstavlja i to što su planinska područja Zlatara, Zlatibora, Murtenice i druga, iz čijih se sela snabdevamo uginulim životinjama za beloglave supove, neretko zavejana i okovana ledom. Ipak, te ptice još nijednom nisu ostale nenahranjene – kaže za naš list Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac”.

Briga o beloglavim supovima, dodaje on, posebno je važna u ovom periodu:

– Ove ptice gnezde se krajem januara i početkom februara, pa je izuzetno bitno da im se obezbedi redovna ishrana. Bude li sve kako treba, može se očekivati da u ovoj godini broj njihovih gnezdećih parova poraste za još dvadesetak.

Ove prostore početkom ove decenije nadletalo je oko 50 gnezdećih parova, dok ih je sada 110, od čega 80 u kanjonu Uvca i tridesetak u kanjonu Mileševke.

Na radost ornitologa, znatno se uvećava broj tih orlova lešinara, raspona krila i do tri metra, čija je uloga u prirodnom lancu ishrane nezamenljiva: hraneći se isključivo uginulim životinjama, ova ptica sprečava zaraze i obavlja „prirodnu reciklažu”.

Poređenja radi, na hranilište Manastirine, u tu „orlovsku menzu”, pre pet godina supovima je dopremano oko 120 tona hrane godišnje, da bi s povećanjem njihove brojnosti u prošloj godini ta količina porasla na 250 tona. A beloglavi supovi lete odavde daleko, i na druge kontinente, pa se vraćaju u zlatarsku koloniju.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *